Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rybki zamówiłem ( aulonocary i capidochromis ) i teraz dotarło do mnie że nie bardzo wiem czym je karmić dla tego proszę o pomoc .Kiedyś jak trzymałem mbuna karmiłem byle czym i jak sięgne pamięcią to pomory były ,może macie sprawdzone pokarmy i podzielicie się wiedzą.

Opublikowano
Rybki zamówiłem ( aulonocary i capidochromis ) i teraz dotarło do mnie że nie bardzo wiem czym je karmić dla tego proszę o pomoc .Kiedyś jak trzymałem mbuna karmiłem byle czym i jak sięgne pamięcią to pomory były ,może macie sprawdzone pokarmy i podzielicie się wiedzą.

Bez mięska się nie obędzie. Polecam mrożone pokarmy ze względu na większe bezpieczeństwo. Najlepiej używać te mniej kaloryczne - artemia, wodzień, czarny komar. Dietę można uzupełnić o uniwersalny pokarm dla pyśków. Ja osobiście korzystam z miesznki Hikari Gold, Stamle i Excel (mieszam z sobą te 3 pokarmy). Rano zazwyczaj daję mieszankę Hikarii a wieczorem mrożonki na przemian Wodzień, Artemia i Czarny Komar.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witaj , możesz podawać solowca , krewetki, cyklop.

Nie zapomnij o wypełniaczach (substancje balastowe) mają one duży wpływ na prawidłowy rozwój flory bakteryjnej w jelitach.

post-12774-14695718186353_thumb.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ale jako główny podawać płatki ? Jak tak czy O.S.I. brine shrimp flakes jako baza by się nadał ,a do niego to co proponujecie ? Tyle się ostatnio naczytałem o trefnych mrożonkach że mam trochę stracha tak ładować do akwarium .

Opublikowano

Tak OSI brine shrimp flakes może być jako bazowy.

Ja swoim podaję

Nls-a dwie odmiany,-

Naturefood Cichlid, Naturefood Plant , Naturefood color

Omega One http://www.akwarystyczny24.pl/omega-one-marine-pellets-

with-garlic-small-sinking-231g-p-4873.html

Do tego podaje trzy raz w tygodniu mrożonkę: gamarusa, artemia , kryl, czarny komar przemiennie.

Ja poszedłem w grnulat bo miałem dość płatków. Zrobiłem sobie mieszankę wszystko w jednym. Po prostu zmieszałem wszystkie te pokarmy razem. I tak podaję. A moja obsada to połączenie non mbuny z mbuną. Nie zauważyłem odkładania się tłuszczyku u msono czy Luwino Reef. Wiem, że są różne przypadki z mrożonkami. Było kilka opini negatywnych. Z tego co się orientuje dużo kolegów karmi mrożonkami. Póki co mam pewne źródło i jestem zadowolony. Nie kupuje po plastrze mrożonek, jak kupuje to np 10 plastrów artemi, 5 gamarusa, 5 kryla itd. Mam większą pewność, że one się nie rozmroziły. Ja biorę od dostwcy który przywozi je bezpośrednio od producenta.

• Dziękuję 1