Skocz do zawartości

Od falstartu do Malawi

Tadeo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pierwsze akwaria miałem jeszcze w latach 80-tych ubiegłego wieku. Jakiś czas temu znajomy namówił mnie na „okazyjny” zakup używanego 240l akwarium. Skuszony wizją powrotu do dawnego hobby kupiłem używkę. Akwarium 240l z pokrywą, filtr Fluval 305, mechanik Aqua-Szut 750 i kupa akwarystycznego drobiazgu. Miało być pięknie, ale … . Akwarium okazało się złomem (głębokie rysy, które uwidoczniły się po myciu), pokrywa dziurawa, itd. słowem dałem ciała.

Szkło poszło do kosza. A mi pozostało trochę gratów, które walały się z konta w kąt. Jedynym plusem tego bałaganu było to, że dalej tliła się we mnie chęć powrotu do akwarystyki.

Naprawiłem pokrywę, uruchomiłem Fluvala (musiałem dokupić parę części), zbudowałem solidną szafkę i oczywiście kupiłem nowy zbiornik 120x40x50 Diversa – szkło optiwhite.

Akwarium zalałem 31 maja. Podłoże to ok. 30 kg pisku kwarcowego, dekoracje – standardowe tło o strukturze skały, ok. 40 kg łupa szarogłazowego, posadziłem kilka cryptocoryn (ciekawe czy przeżyją z pyszczakami). Fluval został wypełniony: biobale TETRA TEC jedna przegroda i dwie bio-ceramiką HANZA. Do wody wlałem bakterie TROPICAL Bacto-Active. Sprzęt został uruchomiony i tak dojrzewał przez 7 tygodni. W międzyczasie obserwowałem zachodzące zmiany (testy JBL kropelkowe – tu też miałem pecha - kupiłem test NH4 z wadliwej serii). Akwarium było dojrzałe po niecałych dwóch miesiącach. Przypadek sprawił, że międzyczasie stałem się posiadaczem około setki gupików! No cóż potraktowałem je jak ryby startowe. Rybki pływały prawie cztery tygodnie – myślę, że dobrze się miały, bo rozmnażały się jak króliki. Po tygodniu od wpuszczeniu gupików nieznacznie wzrósł poziom NO2 do poziomu 0,05. Poziom zmniejszył się po dodaniu trzech ampułek Prodibio BioDIGEST.

Dzisiaj minął 12 tydzień od uruchomienia akwarium. Gupiki trafiły do sklepu zoologicznego a ja kupiłem w Malawianie upragnione ryby: po 10 szt. Labidochromis Caeruleus i Melanochromis cyaneorhabdos. Na razie jest przerybienie, ale docelowo pozostanie (taki mam plan) obsada po 1+4 – tylko dwa gatunki.

Zbiornik:

Akwarium – 240 l Diversa – szkło optiwhite.

Pokrywa ABS (tymczasowo).

Oświetlenie – 1 x świetlówka T8 Philips 30W.

Filtr biologiczny – Fluval 305 (wypełniony: biobale TETRA TEC jedna przegroda i dwie bio-ceramiką HANZA).

Filtr mechaniczny – pompa Aqua-Szut 750 + tuba Aqua-Szut Filtr 100.

Grzałka Skalar 100W.

Tło 150x50 motyw skały (docięte do wymiaru akwarium).

Podłoże – piasek kwarcowy (stosowany do piaskowania) – granulacja 0,7-1,2 mm ok. 30 kg.

Dekoracje – łupek szarogłazowy ok. 40 kg.

Obsada 10 szt. Labidochromis Caeruleus i 10 szt. Melanochromis cyaneorhabdos zakupione w Malawianie.

Rośliny – Cryptocoryne 5 szt.

Szafka DIY (stelaż – profile stalowe, pokrycie – drewno sosnowe, blat – dąB).

Pozdrawiam

Tadek

post-15199-14695718183821_thumb.jpg

No to witam nowego kolegę. Wystrój to zawsze kwestia gustu. Dla mnie jest Ok choć z czasem na pewno warto podnieść te kamienie w górę i pochować osprzęt. Na razie masz małe ryby ale jak podrosną to będziesz miał okazję dopracować wystrój.

Gratuluję kolego,

Widać starą dobrą szkołę, a szczegóły dopracujesz.

Może kolory nietypowe ( mnie się bardzo podobają) ale bardzo praktycznie podszedłeś - okrzemek nie będzie widać:D

Jeśli mogę radzić a jest taka możliwość - to reklamuj ten wadliwy test JBL NH4.

Niektórym już uwzględniono reklamację. Wystąp o zwrot zapłaty bo już raczej nie będzie ci taki test potrzebny.

Malawi to choroba i każdy następny większy baniak:D to będziesz tylko przenosił biologię.

Witaj na forum. Akwarium bardzo fajnie urządzone. Jednak mam pewną uwagę, to co mi się bardzo podoba, czyli gruzowisko kamieni, zamieni się w rybi szalet i ciężko będzie Ci odmulić z odchodów. Teraz ryby mają raj bo jest mnóstwo kryjówek.

Z obsadą nie musisz szaleć. Docelowy układ jaki planujesz jest ok. Pomyśl nad pyszczakiem rdzawym, lekka odmiana kolorystyczna a żywieniowo nie będzie problemu.

Mnie się podoba! Kolorki super! Jakie to tło??

Tło strukturalne motyw skały. Ja kupiłem 150x50 i przyciąłem do wymiaru wnętrza akwarium (przestrzeń pomiędzy tłem a boczną szybą została wypełniona uszczelką do okien – gąbka przyklejona silikonem do brzegu tła).

Tu masz link do podobnego tła:

http://www.wromak.com.pl/tla_p.html

Pozdrawiam

Tadek

-- dołączony post:

Akwarium bardzo fajnie urządzone. Jednak mam pewną uwagę, to co mi się bardzo podoba, czyli gruzowisko kamieni, zamieni się w rybi szalet i ciężko będzie Ci odmulić z odchodów. Teraz ryby mają raj bo jest mnóstwo kryjówek.

Na usuwanie odchodów z „gruzowiska” jest bardzo prosty sposób. Potrzebna jest porządna pompka napowietrzająca z wężykiem. W szczeliny wkładam wężyk włączam pompkę i wszystko wylatuje – następnie wystarczy odmulić.

Pozdrawiam

Tadek