Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jako, że jestem tutaj nowy witam wszystkich forumowiczów.

Niedawno odkupiłem akwarium od znajomego z całym osprzętem i obsadą i zaczęła się moja przygoda z akwarystyką. Do tej pory było to akwarium towarzyskie jednak po zagłębieniu się w temacie zdecydowałem się na malawi. Jestem na etapie przygotowywania i kompletowania wszystkich potrzebnych elementów i pojawiły się pytania.

Planowana obsada p.saulosi 1+4 ewentualnie 2+6-7.

Mam filtr kaskadowy fzn-3 i jest to jedyny filtr jaki posiadam i teraz pytania

-czy jeśli w jednym koszyku pozostawie gąbkę, a drugi zasypie ceramiką bądź po połowie ceramiką i zeolitem filtracja będzie wystarczająca?

-czy ewentualnie kaskady użyć wyłącznie jako filtra biologicznego a do filtracji mechanicznej dokupić jakiś filtr wewnętrzny (np aquael turbo filter 1000)?

- czy przy zastosowaniu wyłącznie kaskady nie wystąpi problem z niedostateczną cyrkulacją wody w zbiorniku, czy nieczystości z bocznych sektorów zbiornika będą odpowiednio zasysane (filtr wisi na tylnej ściance w centralnej części akwarium), czy można to rozwiązać w jakiś inny sposób?

Dodam jeszcze, że jakbym nie kombinował to nie mam miejsca na kubełek dlatego szukam innego możliwego rozwiązania.

Opublikowano

Powiem tak filtr Mechaniczny musisz miec to nawet nie ma siły że musisz kupic moim zdaniem AQUAEL CIRCULATOR 1000 by pasował idealnie. Co do filtra kaskadowego nigdy nie mialem z nim do czynienia podejrzewam że dałby rade tylko musisz powymieniać wkłady!!! i powinien wisieć na bocznej ściance !!!

Opublikowano

wkładów jeszcze nie ma w filtrze, podałem przykład czy taki układ mógłby ewentualnie być. Filtr był już zamontowany na tylniej ściance, a co za tym idzie pokrywa też jest odpowiednio już docięta.

Opublikowano

...taka kaskada jako biolog powinna dać sobie radę bez problemu. Daj do środka tylko ceramikę albo : http://akwarystyka-sklep.na.allegro.pl/seachem-matrix-500ml-wklad-biologiczny-1l-700m2-i4506025529.html. To , że ten filtr wisi na środku nie oznacza ,że nie spełni swojej roli. Fakt..cyrkulacja może być trochę utrudniona ale myślę ,że na 80 cm nie będzie tragedii. Jeżeli chodzi o napowietrzanie to generalnie kaskady świetnie to robią...Jeżeli w takim ułożeniu filtra nie do końca napowietrzanie zda egzamin to możesz ją wspomóc małym filtrem wewnętrznym ( pracowałby jednocześnie jako mechanik) ale równocześnie napowietrzał łamiąc lustro wody z boku akwarium ( wylot by musiał być skierowany do góry pod lustro). Na przykład taki filtr ; http://akwarystyka-sklep.na.allegro.pl/aquael-turbo-500-filtr-wewnetrzny-do-150l-i4546986093.html Filtr ten ma taką zaletę ,że możesz zdemontować te wkłady i założyć dodatkowo rurkę ( albo go rozbudować) i dopiero na nią gęstą gąbkę tak aby gąbka była tuż nad dnem a wylot jak najbliżej powierzchni .Możesz też kupić tylko głowicę i użyć jako mechanika w sposób jak wcześniej opisałem .Sama głowica jest tańsza .Czyli kaskada i taki wewnętrzny filtr rozwiążą Ci sprawę.

...nie zrażaj się a po prostu próbuj a wynikiem tego pewnie będzie kiedyś decyzja ,że zmieniasz akwarium na większe;) .To taka choroba:)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Z tą chorobą to Andrzej ma 100% racji.ja mam dwa miesiące 126l i już myślę nad większym.Jednak nie wiem jak rozwiązać sprawę filtracji w takim większym akwa tzn 240l.Ale założę osobny temat

Opublikowano

Ok dzieki za bardzo pomocna wypowiedz.

Czy na wlot kaskady zalozyc cos w rodzaju prefiltra zeby w ceramice nie zbieraly sie zanieczyszczenia?

Ograniczy to pewnie nieco przeplyw ale moze nie bedzie trzeba zbyt czesto zagladac do ceramiki?