Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jako, że jestem tutaj nowy witam wszystkich forumowiczów.

Niedawno odkupiłem akwarium od znajomego z całym osprzętem i obsadą i zaczęła się moja przygoda z akwarystyką. Do tej pory było to akwarium towarzyskie jednak po zagłębieniu się w temacie zdecydowałem się na malawi. Jestem na etapie przygotowywania i kompletowania wszystkich potrzebnych elementów i pojawiły się pytania.

Planowana obsada p.saulosi 1+4 ewentualnie 2+6-7.

Mam filtr kaskadowy fzn-3 i jest to jedyny filtr jaki posiadam i teraz pytania

-czy jeśli w jednym koszyku pozostawie gąbkę, a drugi zasypie ceramiką bądź po połowie ceramiką i zeolitem filtracja będzie wystarczająca?

-czy ewentualnie kaskady użyć wyłącznie jako filtra biologicznego a do filtracji mechanicznej dokupić jakiś filtr wewnętrzny (np aquael turbo filter 1000)?

- czy przy zastosowaniu wyłącznie kaskady nie wystąpi problem z niedostateczną cyrkulacją wody w zbiorniku, czy nieczystości z bocznych sektorów zbiornika będą odpowiednio zasysane (filtr wisi na tylnej ściance w centralnej części akwarium), czy można to rozwiązać w jakiś inny sposób?

Dodam jeszcze, że jakbym nie kombinował to nie mam miejsca na kubełek dlatego szukam innego możliwego rozwiązania.

Opublikowano

Powiem tak filtr Mechaniczny musisz miec to nawet nie ma siły że musisz kupic moim zdaniem AQUAEL CIRCULATOR 1000 by pasował idealnie. Co do filtra kaskadowego nigdy nie mialem z nim do czynienia podejrzewam że dałby rade tylko musisz powymieniać wkłady!!! i powinien wisieć na bocznej ściance !!!

Opublikowano

wkładów jeszcze nie ma w filtrze, podałem przykład czy taki układ mógłby ewentualnie być. Filtr był już zamontowany na tylniej ściance, a co za tym idzie pokrywa też jest odpowiednio już docięta.

Opublikowano

...taka kaskada jako biolog powinna dać sobie radę bez problemu. Daj do środka tylko ceramikę albo : http://akwarystyka-sklep.na.allegro.pl/seachem-matrix-500ml-wklad-biologiczny-1l-700m2-i4506025529.html. To , że ten filtr wisi na środku nie oznacza ,że nie spełni swojej roli. Fakt..cyrkulacja może być trochę utrudniona ale myślę ,że na 80 cm nie będzie tragedii. Jeżeli chodzi o napowietrzanie to generalnie kaskady świetnie to robią...Jeżeli w takim ułożeniu filtra nie do końca napowietrzanie zda egzamin to możesz ją wspomóc małym filtrem wewnętrznym ( pracowałby jednocześnie jako mechanik) ale równocześnie napowietrzał łamiąc lustro wody z boku akwarium ( wylot by musiał być skierowany do góry pod lustro). Na przykład taki filtr ; http://akwarystyka-sklep.na.allegro.pl/aquael-turbo-500-filtr-wewnetrzny-do-150l-i4546986093.html Filtr ten ma taką zaletę ,że możesz zdemontować te wkłady i założyć dodatkowo rurkę ( albo go rozbudować) i dopiero na nią gęstą gąbkę tak aby gąbka była tuż nad dnem a wylot jak najbliżej powierzchni .Możesz też kupić tylko głowicę i użyć jako mechanika w sposób jak wcześniej opisałem .Sama głowica jest tańsza .Czyli kaskada i taki wewnętrzny filtr rozwiążą Ci sprawę.

...nie zrażaj się a po prostu próbuj a wynikiem tego pewnie będzie kiedyś decyzja ,że zmieniasz akwarium na większe;) .To taka choroba:)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Z tą chorobą to Andrzej ma 100% racji.ja mam dwa miesiące 126l i już myślę nad większym.Jednak nie wiem jak rozwiązać sprawę filtracji w takim większym akwa tzn 240l.Ale założę osobny temat

Opublikowano

Ok dzieki za bardzo pomocna wypowiedz.

Czy na wlot kaskady zalozyc cos w rodzaju prefiltra zeby w ceramice nie zbieraly sie zanieczyszczenia?

Ograniczy to pewnie nieco przeplyw ale moze nie bedzie trzeba zbyt czesto zagladac do ceramiki?

Opublikowano

Mozecie mi jeszcze powiedziec czego najlepiej uzyc na prefiltr? Gabki o duzym czy mniejszym przeswicie? Jak gruba gabke wsadzic? Czy lepiej jakas wate albo inny wynalazek?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.