Skocz do zawartości

Belka HQI HAQOS 1x150W + 2x24W T5 (120 cm)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, jestem u Was nowy, jest to mój pierwszy post ... i mam nadzieję, że też nieostatni :-)

Zapewne przeczytałem nieuważnie wcześniejsze tematy i pominąłem ten, który mnie interesuje ... z góry przepraszam, a moderatorów proszę o ewentualne przeniesienie.

Planuje stworzyć dom dla paru pyszczaków - jakich, jeszcze nie wiem. Będzie to niewielkie szkło 140x40(wys.)x35 - może macie jakieś uwagi co do wymiarów, chętnie wysłucham.

Wracając do tematu, poszukuje oświetlenia.

Czy ktoś już miał styczność z w.w (temat) oświetleniem. Jakieś propozycje substytutów?

Belka HQI HAQOS 1x150W + 2x24W T5 (120 cm)

+

- świetlówki 2x24W T5 (20000k - actinic blue)

- żarnik 150W (20000k - actinic blue)

Opublikowano

Proponuję wybrać coś z przedziału 10000-14000k bo przy tych 20000k wystarczy już tylko posolić wodę i masz gotowego niebieskiego morszczaka... ;) HQI 150W wg. mnie będzie za mocne w tym szkiełku, dlatego celuj w lampe i żarnik max 70W.

Pzdr.

Opublikowano

Podtrzymuję co napisał kolega ale dodam:

Moce HQI 1W na 1 litr wody to albo morskie albo roślinne .

Jeśli tak koło 20000K to tylko morskie.

W Malawi są potrzebne światełka ze spektrum czerwonym i niebieskim wybarwiające ryby.

Wymiary baniaczka też fatalne.

Jeśli można podpowiedzieć to chociaż 140x45x45 . i lepiej większy wymiar na szerokość - liczy się dno jak największe ale tylko jak mamy mało miejsca. Jak nie ma ograniczenia to od razu baniak na maxa.