Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

..wodę przygotuj dziś a jutro np. po pracy wymień!Wymień tak na początek 1/4 pojemności tego co masz w akwarium. Podmiany rób systematycznie co tydzień. Testy powinno robić się przed podmianą i po podmianie bo masz wtedy pełny obraz na ile skuteczna jest podmiana .Niektórzy robią tylko przed podmianą inni tylko po podmianie:). Ja w dojrzałym i ustabilizowanym zbiorniku robię tylko po podmianie. Na razie rób przed i po....

Parę kamyków możesz im wsadzić jak masz. Rybki karm dwa razy dziennie ale oszczędnie...

Po kilku podmianach i testach będziesz mógł już sam ustalić ilośc podmienianej wody.

Opublikowano

a jak z czyszczeniem gąbki od filtra? co podmianę? a odmulanie? chociaż jak się trochę brudu nazbiera to filtr zaraz to wciąga więc piasek jest czysty

Opublikowano

...gąbkę od filtra wewnętrznego czyść co podmianę . Możesz w wodzie odlanej z akwarium lub w zimnej pod kranem.Filtr zewnętrzny ( biologiczny) jak najrzadziej ( jak spadnie jego przepustowość).. A odmulanie robisz przecież przy okazji ściągania wody wężęm..Ale na te pytania masz odpowiedzi w FAQ.:)

Opublikowano

Dzisiaj zrobiłem podmiankę 25l świeżej wody, dołożyłem też trochę kamieni. Wyczyściłem filtr i odmuliłem piasek, wyczyściłem szyby z glonów. Wyniki dzisiejszych testów:

Ph 8.0

NH4 <0,005

NO3 80 (dziwnie wzrosło, albo wczoraj test był niedokładny)

NO2 <0,01

Dołączam jeszcze zdjęcie tego wszystkiego :)

post-15184-1469571819424_thumb.jpg

Opublikowano

...spadnie. Patrzyłeś na odczyt na środkowym pasku?

-- dołączony post:

...mogłeś jednak wymienić 1/4 objętości akwarium. Wg mnie 25 l w tym przypadku to zbyt mało. Ja bym wymienił nawet w tych okolicznościach 1/3 pojemności. Jeżeli NO3 nie zacznie spadać do pożądanego poziomu to możesz umieścić na szybko w kuble NitratEX JBL ( można go regenerować ) .. I co tydzień wymiana 1/3 pojemności..przynajmniej teraz przy tym NO3.

Opublikowano

Zbadaj kranowit zanim zaczniesz podmieniac bo ja kiedys bylem mocno zdziwiony z no3 jakie bylo w kranie,nie oplacalo sie podmian robic.

Opublikowano
Nalalem 25l bo tylko tyle mi się z mieściło po włożeniu kamieni.

Tak od 40tego postu wszyscy delikatnie i taktownie cię proszę byś zbadał i podał tutaj komplet parametrów wody

a/ w akwarium

b/ w kranie

komplet to znaczy kropelkowe testy pH, NH4, NO2, NO3, KH, GH. o pozostałych nie wspomnę.

to samo dotyczy podmiany 20-30% wody.

Nie dolewać 25l bo tyle weszło z kamieniami tylko wylać 30% i z uzdatniaczem wlać 30% kranówy. Taka operacja nazywa się podmiana wody.

Opublikowano

Przepraszam że tak późno wstawiam wyniki, ale nie miałem kiedy zrobić tego wcześniej. A więc:

testy kranówki:

NH4 <0,05

NO3 10

NO2 <0,01

pH 7,6

KH 14 kropli (nie wiem jak to odczytać)

GH 16 kropli (nie wiem jak to odczytać)

Woda z akwarium po podmianie:

NH4 <0,05

NO3 80

NO2 <0,01

pH 8

GH 18 kropli (nie wiem jak to odczytać)

KH 15 kropli (nie wiem jak to odczytać)

Ps. Mam jeszcze kilka pytań. W domu mam nieużywany filtr Jebao 503. Zamówiłem już do niego uszczelkę bo przeciekał. Chce w nim wymienić wszystkie wkłady na ceramikę i podłączyć do akwa jako drugi kubeł. Na razie działa tylko tetra ex700. Chce zrobić części z rurek pcv do środka akwa i pytanie moje brzmi czy mogę podłączyć dla kubły do 1 rurki z zaworami? Czy jednak każdy powinien mieć swoje źródło? Jak w Jebao będą nowe wkłady to chciałem go podłączyć do akwa na jakieś 2-3 tygodnie, a potem wymienić wkłady w tetrze. Myślę że przez 2-3 tyg zdążą się na ceramice osadzić bakterię.

Wczoraj kupiłem nową grzałkę bo starą stłukłem. JBL Protemp 200W była w promocji za 60zł jak myślicie opłacało się?

-- dołączony post:

Jeszcze mam pytanie odnośnie światła. Mam 2 świetlówki firmy osram ale jak dla mnie światło jest zbyt jasne da się to jakoś zaklęć? Nie wiem np. Spienionym pcv, ale nie wiem czy temp by wytrzymał.