Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...z testami i prodibio biodigest zrób jak koledzy wyżej piszą. Skoro masz 25 litrów starej wody i filtry ze starą wodą to możesz tę wodę wlać do tej 240 i dolać drugie tyle dodając, czyli razem byś miał około 50l..Nie jest to duży poziom ale ryby już mogą bez obaw pływać . Niech filtry pracują przez dwa dni..Po dwóch dniach możesz znowu dodać z 25 litrów plus prodibio biodigest i do skutku aż osiągniesz pełny stan wody... Kiedyś jak pękło mi akwarium też tak robiłem i ryby przeżyły. Tak je uratowałem...ale może ta rada jest już musztardą po obiedzie!

Ale jedna rada jest na czasie..Nie robię tego złośliwie ( wręcz przeciwnie) ale wczytaj się w FAQ a unikniesz na przyszłość takich błędów:)

Opublikowano

akwarium mam zalane świeżą wodą z kranu jakieś 4/5 baniaka. filtrowane to było całą noc. i teraz mam zamiar jechać po ampułki.

Opublikowano
akwarium mam zalane świeżą wodą z kranu jakieś 4/5 baniaka. filtrowane to było całą noc. i teraz mam zamiar jechać po ampułki.

....to już co ma być to będzie! Może w tym sklepie dadzą ci wiaderko wody? Chociaż tak naprawdę to też nie wiadomo co to za woda. Ale jakby Ci dali to nic już nie ryzykujesz .

Opublikowano

to zapytam czy dadza mi z jakiej 15-20l wody. Może akurat

mam jeszcze te 25l wody w której siedzą rybki od wczoraj.

-- dołączony post:

Mam bakterie i uzdatniacz testów niestety nie mieli. Człowiek w sklepie doradził mi żebym dal ze 2 ampułki do akwa i uzdatniacz. Ogrzal akwa i wrzucił do niego rybki i nie karmić przez 4 dni. Sklep czysto akwarystyczny. Wiec co dalej? Mam wodę filtrowana od wczoraj 25 wody z rybami 4 ampułki bakterii i uzdatniacz na jakieś 200l.

Opublikowano
mam jeszcze te 25l wody w której siedzą rybki od wczoraj.
Pisałem nie trzymaj tych ryb w misce tylko przełóż razem z tą wodą do akwa, stężenie amoniaku w 200l to pryszcz w porównaniu do 25 litrów.
Opublikowano
Pisałem nie trzymaj tych ryb w misce tylko przełóż razem z tą wodą do akwa, stężenie amoniaku w 200l to pryszcz w porównaniu do 25 litrów.

byłem pewien że ryby już od wczoraj pływają w akwarium.

Jak jeszcze napiszesz ze filtr biologiczny chodzi w tym akwarium z czystą kranówą a ryby dalej siedzą bez filtracji dwa dni w misce - to ja wymiękam a podobno jestem cierpliwy.

Opublikowano

...wiesz co? Skoro filtry pracują , masz 25 litrów starej wody , masz dodane prodibio biodigest, jeżeli piasek jest stary z tamtego akwarium to zrób tak aby razem z tymi 25 litrami było w tym akwarium połowa pojemności wody przez np. tydzień .Wrzuć tam ryby , nie karm przez cztery dni .Ryby są malutkie to też jest w tym momencie na ich korzyść. Mimo ,że jest ich 17 to przez tydzień spokojnie mogą być w połowie wody z 240l. Możesz jeszcze tylko dodać osobne napowietrzanie na ten czas na wszelki wypadek jak masz takowe.

-- dołączony post:

..i postaraj się jednak zdobyć jeszcze starej wody. Sam mówiłeś ,ze ktoś tam koło Ciebie handluje rybami .Dzwoń do gościa , przedstaw sytuacje a na pewno Ci pomoże z wodą.Powodzenia życzę!

Opublikowano

Zrobiłem tak: oddałem trochę wody z akwarium. Dałem 2 ampułki bakterii i uzdatniacz dodałem wody z miski razem z rybami. Woda jest napowietrzana jakieś 4/5 akwa. Pytałem w sklepie jutro może mi dać trochę wody z akwa.

edit: tak to wyglada, kamienie mam jeszcze nie włożone.

ps. tak wiem mam krzywą podłogę. Ale już za późno na to.

post-15184-14695718121933_thumb.jpg

Opublikowano
Zrobiłem tak: oddałem trochę wody z akwarium. Dałem 2 ampułki bakterii i uzdatniacz dodałem wody z miski razem z rybami. Woda jest napowietrzana jakieś 4/5 akwa. Pytałem w sklepie jutro może mi dać trochę wody z akwa.

..i bardzo dobrze:!! Jak będziesz miał tę wodę to ją wlej a resztę dolej za jakiś tydzień do " pełnego". Pamiętaj ,że jak coś to nie przedawkujesz prodibio biodigest więc za parę dni dodaj znowu taką samą dawkę:)

..i tu już naprawdę co ma być to będzie:)A piasek miałeś strary?

-- dołączony post:

ps. tak wiem mam krzywą podłogę. Ale już za późno na to.

..szkoda ,ze nie wypoziomowałeś :( To może wróżyć kłopoty .Ale nie musi. Choć poziomowanie to jedna z podstawowych czynności przy zakładaniu dużego akwarium.

..wrócę jeszcze do tego co pisałem wcześniej mimo ,że się powtórzę:) Poczytaj dokładnie FAQ. Tam naprawdę koledzy włożyli dużo serca ,pracy i poświęcili dużo czasu aby podzielić się swoim doświadczeniem właśnie po to aby ustrzec innych przed takimi sytuacjami. Ale myśląc przewrotnie to i Ty w tym momencie będziesz bogatszy o jedno doświadczenie:)

Opublikowano

czytałem FAQ chyba całe ale ta sytuacja nastąpiła zbyt gwałtownie i nie byłem na to przygotowany :). Piasek jest ze starego akwarium. Montując akwarium nie miałem akurat poziomicy ;/. Ale na szczęście ta szafka ma być u mnie około miesiąca potem kupuje wszystkie nowe meble do pokoju i szafkę pod akwa zrobię sam i wypoziomuję. Dokładać resztę kamieni? Bo widzę że saulosi już zaczynają kopać pod tym jednym kamieniem.

ps. dominujący samiec już zabawiał się z samicą to chyba nie jest najgorzej :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.