Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zostaw dwa samce i te szesc samic bo chyba tyle tylko masz a reszte oddaj i pchaj te skaly bo sie pozabijaja o ten filtr,ale mlode ryby Ci sprzedali,przy dobrych wiatrach to za miesiac sam bedziesz mial mlode :D

Opublikowano

..na oko wygląda , że będzie ok:). Przyjdą testy , zrobisz pomiary i jestem sam teraz ciekawy co pokażą..Ale myślę ,że będzie oki. Jak nie będziesz już dolewał wody dojrzałej to możesz wsadzić kamienie..Niech sobie obierają rewiry :) Zostaw 3 wybarwione samce i 7 samic ( wyraźnie żółte) . A i tak z tych trzech zejdziesz z czasem do 2 o ile nie do jednego..:)

Opublikowano

Nie przyszły mi dzisiaj testy, mam nadzieje że będą jutro. A jak z karmieniem teraz? Od niedzieli nie karmię. A jutro wyjeżdżam do pracy i wracam w niedziele dopiero. Myślę że im się nic nie stanie. Jak przyjdą mi jutro testy rano to napisze wyniki.

Opublikowano

Wiedziałem że mi nie przyjdą testy w piątek... Rybki wczoraj trochę karmiłem, jedzenie znikało w ciągu kilku sekund. Jak teraz je karmić? Z jaką częstotliwością? Woda w akwa zalana od niedzieli i od niedzieli nie było podmian ani nic w nim nie czyściłem. Było trochę gówien przy przedniej szybie ale filtr już to posprzątał.

Opublikowano

...daj im delikatnie jeść raz dziennie dopóty ,dopóki nie będziesz miał testów.Teraz wszystkie działania są trochę po omacku , intuicyjnie z powodu braku testów. Jak ryby zachowują się normalnie to ja bym się jeszcze do poniedziałku czy też do wtorku wstrzymał z wymianą wody aż będziesz miał testy. Wtedy będzie można podjąć decyzję o wymianie wody. Liczę na to ,że tam dobrą robotę oprócz tej dolanej wody robi po prostu stary piasek...

Opublikowano

właśnie przyszły mi testy także dzisiaj wstawię wyniki

-- dołączony post:

Podaje wyniki, robione przed chwilą, bez karmienia rybek od wczoraj, woda ma 8dni, testy jbl:

pH 7,8

NO2 <0,01

NO3 40

NH4 <0,05

ja jestem daltonistą dlatego nie ja odczytywałem ze skali :P

Opublikowano

...jak dla mnie to w całym tym "zamieszaniu" wszystko jest OK. NO2 dobre , NO3 wysokie ale regularne podmiany wody powinny zbić je do pożądanego poziomu. Możesz teraz myśleć o ewentualnym podniesieniu pH.Zrób podmianę , ponów testy i się upewnisz ,że jednak cykl azotowy nie zaczynał się tutaj od zera. Tak naprawdę wygląda na to ,że to była po prostu przeprowadzka do innego akwarium bez restartu takiego typowego z nową całkowicie wodą czy też podłożem i wkładami:) Szczęściem w nieszczęściu było to ,że zorganizowałeś jednak starą wodę , stare wkłady i stary piasek. I taktyka niecałkowitego zalania szkła nową wodą:)

...obserwuj jeszcze poprzez testy ale wydaję mi się ,że jest ok.

Opublikowano

To naleję zaraz do baniaków jakieś 20-25l wody, żeby mi się odstała. I kiedy zrobić podmianę jutro? A potem co tydzień? Kiedy zrobić kolejne testy? Rybki karmić teraz normalnie 2x dziennie? Za około 2tyg będę robił nową szafkę pod akwa. Jak i tak będę musiał je rozebrać do przeniesienia to może spienione pcv bym włożył na tył, bo to tło mi się jakoś nie podoba. Kupiłbym od razu serpentynit i powkładał bo na razie nie mam jeszcze kamieni. Podłoże chce zostawić. A wodę przelać do baniaka i z powrotem wlać do zbiornika. No i zrobić redukcję obsady przy okazji. Co o tym myślisz?