Skocz do zawartości

"Projekt Malawi". Paczka pytań od początkującego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to się trochę uspokoiłem. Ale czy obsada 3 gatunkowa jest koniecznością czy mogę mieć tak jak pisałem 2 gatunki 1+4 i 2x1+4,5 szt?

Opublikowano

Do tego litrażu przyjmuje się maksymalnie 3 gatunki, a raczej 3 układy jednosamcowe. W układzie 2+8-10 już może być ciekawie, szczególnie kiedy ryby podrosną. Saulosi należą do najłagodniejszych pyszczaków, ale gwarancji że utrzymasz dwa samce nie ma.

Opublikowano

Problem w tym, że niełatwo uzyskać aż 9 samic... :)

Możesz przecież pozostać przy dwóch gatunkach w układach 1+4 i też będzie ok. Kupisz po 10 szt. młodzików z każdego i zobaczysz, co z tego wyniknie.

Opublikowano

No w sumie. W takim razie początkowe wątpliwości rozwiane... Teraz trzeba dozbierać kasę i będę raportował jak przebiega "budowa". Dzięki za porady.

Opublikowano
(...)

Mała poprawka... Mianowicie wg. źródła http://pl.wikipedia.org/wiki/Pseudotropheus_saulosi będą żółto niebieskie Ps. Saulosi :P

ROTFL wyobraź sobie, że zdajemy sobie sprawę jak wygląda samiec, a nawet samica saulosi. :eek: Przychodzisz na forum "Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Pielęgnic Malawi" i rzucasz linkami z wikipedii... słabe to było./

Jeśli chcesz sobie pooglądać rybki z Malawi, to z naszego forum łatwo trafisz do klubowej galerii, gdzie znajdziesz wiele zdjęć interesujących Cię gatunków. W przypadku saulosi zaryzykowałbym stwierdzenie "setki", bo to chyba najbardziej popularny gatunek, polecany zwłaszcza dla osób mających mniejsze zbiorniki.

Odnośnie obsady, to połaczenie melanochromisa maingano z Pseudotropheus saulosi, to bardzo dobre, wielokrotnie sprawdzone rozwiązanie. Można dołożyć trzeci gatunek małej mbuna, ale wymieniony przez Ciebie dialeptos się nie nadaje, bo nie trzyma się dwóch melanochromisów w jednym akwarium.

Opublikowano

To co pisałem na temat obsady (konkretne 3 gat.) to było raczej coś na zasadzie albo albo. Co do wiki... Niestety sprawdzałem to w robocie a jest to jedyna strona której nie blokuje fortiguard :P więc dużego wyboru nie miałem co do "materiałów źródłowych" a forum dopiero zaczynam poznawać więc proszę o wyrozumiałość i cierpliwość.