Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam , czy osiągne efekt hqi świetlówką . chodzi mi bardzej o barwę nie refleksy?

Moim zdaniem jeśli chodzi ci tylko o porównanie barwy świecenia czyli o temperaturę barwową mierzoną w Kelwinach to można osiągnąć i w świetlówkach i w HQI podobne temperatury

W obu przypadkach są i 5600K do 12000K.

Natomiast reszta różni je ogromnie więc nawet to co zobaczysz przy tych samych temperaturach barwowych będzie zupełnie odmienne.

HQI to żródło światła punktowe a świetlówka liniowe no i ogromna różnica w strumieniu świetlnym jednego i drugiego oświetlenia . więc efekt odczuwany wzrokowo zupełnie inny.

Tak przez skórę wyczuwam że na prawdę to szukasz rozwiązania na światełko które dobrze wybarwia ryby i wystrój akwarium - jeśli zgadłem to jest wiele takich rozwiązań, choćby już 2 lub 4 świetlówki o różnych temperaturach barwowych. Na forum masz takie porównanie efektów - poszukaj.

Opublikowano

Ja u siebie mam dwie świetlówki po 80W 15k K oraz mam też 150W 14k K HQI. HQI w tym momencie nie używam (z innych powodów niż same właściwości światła). Ale dla mnie osobiście efekt przy HQI wiele lepszy. Jak miałem ustawione z ukosa, świetnie było widać refleksy, a nierównomierność oświetlenia (środek a boki) po prostu zbijała z nóg :)

Co do samej barwy świetlówka a HQI to nie ma wielkiej różnicy. Intensywność w różnych miejscach zbiornika to już oczywiście inna bajka.