Skocz do zawartości

Start nowego akwarium - parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, tak, jesteś tak cierpliwy, że już myślałeś o wypuszczeniu ryb ;)

Szczerze mówiąc nie wiem czy zawartość sumaryczna 0,38 (jak mniemam mg/l) jest duża czy nie (połowa dawki maksymalnej) ale jednak woda jest chlorowana. Szczególnie w sierpniu. Może trafiłeś na kolejny moment wprowadzenia większej dawki chloru i dlatego tym razem nie poszło tak szybko jak zawsze?

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Tak, tak, jesteś tak cierpliwy, że już myślałeś o wypuszczeniu ryb ;)

Szczerze mówiąc nie wiem czy zawartość sumaryczna 0,38 (jak mniemam mg/l) jest duża czy nie (połowa dawki maksymalnej) ale jednak woda jest chlorowana. Szczególnie w sierpniu. Może trafiłeś na kolejny moment wprowadzenia większej dawki chloru i dlatego tym razem nie poszło tak szybko jak zawsze?

Wysłane z telefonu

Piszesz o chlorze? W sierpniu było 0,09 mg/l. A pomysł w wpuszczeniem kilku ryb do 700 litrów wody która miesza się już 11 dni nie wydaje mi się najgorszy... najlepszy też nie.

Opublikowano

Tą samą tabelę czytamy :)

Sam wcześniej pisałeś o chlorze, chloranach i chlorynach :) Dlatego podałem wartość sumaryczną :) piszesz 0,09 ale już nie wspomnisz, że max zanotowany to 0,19 przy dopuszczalnej normie 0,3 :) Czytałeś dopisek na samym dole, opinię PPIS?

Nic to, po tylu dniach żadnego chloru i pochodnych pewnie tam nie ma :) Biologii również może nie być ;) No, ale ja się nie znam ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

To nie tabelka tylko bezpośrednie info z wodociągów. Ale to fakt. W tabelce jest tak samo. Co by się nie działo będę odpalał zbiornik bez uzdatniaczy itp. Dobrej nocy życzę.

Opublikowano

Witam ponownie, 4 podmiany za mną... Dzisiaj zmierzyłem parametry:

NH3-0, NO2-0,2,NO3-5. Ostatnia podmiana wody - wczoraj, wtedy NO2-0,2.

Ww. parametry robiłem chwilę temu. Podmieniać jutro? Zostawić i czekać?

Opublikowano
Witam ponownie, 4 podmiany za mną... Dzisiaj zmierzyłem parametry:

NH3-0, NO2-0,2,NO3-5. Ostatnia podmiana wody - wczoraj, wtedy NO2-0,2.

Ww. parametry robiłem chwilę temu. Podmieniać jutro? Zostawić i czekać?

Przerwij codzienne podmiany. Na razie rób co dzień tylko pomiar NO2 jeśli przekroczy 0,3 zrób małą podmiankę z 20% wody myślę że nawet to już nie będzie potrzebne.

Przejdz na co tygodniową podmianę wody ale dopiero gdy NO3 - przekroczy 20mg/l.

Możesz zając się powolnym ustawianiem wszystkich pozostałych parametrów wody.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Poniżej pomiary parametrów wody w moim akwarium od początku do dzisiaj. około 1 tydzień temu (nie pamiętam dokładnie) uruchomiłem blok absorbera NO3. nie robię większych podmianek tylko dolewki z 10l na tydzień. Proszę o ocenę czy wszystko OK. Ryby wyglądają dobrze. Zaobserwowałem dzisiaj, że jedna z Demasoni siedzi na piaski miedzy kamieniami i coś jest mało ruchliwa. Niekiedy inne ryby się ocierają o piasek ale jest to sporadyczne.

NO2 - 0,025

NO3 - 10

pH - 8,2

Kh - 15

Gh - 5

Opublikowano
Witam,

Poniżej pomiary parametrów wody w moim akwarium od początku do dzisiaj. około 1 tydzień temu (nie pamiętam dokładnie) uruchomiłem blok absorbera NO3. nie robię większych podmianek tylko dolewki z 10l na tydzień. Proszę o ocenę czy wszystko OK. Ryby wyglądają dobrze. Zaobserwowałem dzisiaj, że jedna z Demasoni siedzi na piaski miedzy kamieniami i coś jest mało ruchliwa. Niekiedy inne ryby się ocierają o piasek ale jest to sporadyczne.

NO2 - 0,025

NO3 - 10

pH - 8,2

Kh - 15

Gh - 5

Wielu tylko może pomarzyć o takich parametrach wody.

Czy ta Demasoni nie ma "powiększonych migdałków":D

Opublikowano

Może amoniak? Jakie masz testy? Ja wcześniej korzystałem z zoolek i mogę napisać, że np NO3 jest do niczego, NO2 też zaniża - zoolek pokazywał 0,2 a JBL 0,5. U mnie jak NO2 szalało, ryby się ocierały, a niektóre leżały na dnie... Ale może to całkiem coś innego... Niech się wypowiedzą doświadczeni.