Skocz do zawartości

Start nowego akwarium - parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w Warszawie wlewa się 600l wody prosto z kranu to trudno liczyć że będzie bez chloru, i nie ma znaczenia ile było ze starego baniaczka.

Chyba zdajesz sobie sprawę czego nie dałeś - uzdatniacza wody kranowej.

Zamiast szybko wyszło jak widać - 11 dni i nic.

Proponuję restart ale szybki i pewny. Daj tam uzdatniacz ale taki od chloraminy nie wiadomo ile czasu to draństwo jest aktywne i wydziela chlor. Po kilkunastu minutach daj

WA - 1 ml na każde 200l wody w baniaku

po 5 minutach pomiar NH4 - wynik ok 1mg/l nie musisz mierzyć bo jak masz test 0010 to tylko wątpliwości się wkradną.

2 ampułki Prodibio Biodigest i po 14-17 dniach wpuszczasz ryby.

Opublikowano

Deccorativo, mam Sera Aquatan 250ml. Odlałem 40l i dodałem po 2.5ml na 10l, woda czeka do rana. Jutro podmienie to 40l, a pozostałe 60 będę uzdatniał przed wlaniem do akwa. Po podmianie zmierzę NO2, ile obstawiasz? Oby było lepiej... Może to moje odczucia, ale wydaję mi się, że obsada jakby żywsza i weselsza, pyśki się gonią, żerują po dnie, na rdzawych widać tylko rumieńce na skrzelach... przejdzie im to po ustabilizowaniu wody? Jeszcze raz, dzięki za pomoc, myślałem że nie wygram z tymi azotynami!

Opublikowano
Jak w Warszawie wlewa się 600l wody prosto z kranu to trudno liczyć że będzie bez chloru, i nie ma znaczenia ile było ze starego baniaczka..

Może i tak. Trzeba brać też pod uwagę, że w Warszawie jest jedna z lepszych wód kranowych w Polsce. Można by lać do butelek i sprzedawać z etykietą. Wcześniej robiłem starty bez żadnych uzdatniaczy i było ok. Poczekam sobie jeszcze ze dwa tygodnie i zobaczę co się będzie działo. Restart to raczej odpada.

Opublikowano
Deccorativo, mam Sera Aquatan 250ml. Odlałem 40l i dodałem po 2.5ml na 10l, woda czeka do rana. Jutro podmienie to 40l, a pozostałe 60 będę uzdatniał przed wlaniem do akwa. Po podmianie zmierzę NO2, ile obstawiasz? Oby było lepiej... Może to moje odczucia, ale wydaję mi się, że obsada jakby żywsza i weselsza, pyśki się gonią, żerują po dnie, na rdzawych widać tylko rumieńce na skrzelach... przejdzie im to po ustabilizowaniu wody? Jeszcze raz, dzięki za pomoc, myślałem że nie wygram z tymi azotynami!

Ja nie mam już cierpliwości wam tłumaczyć jedno zdanie.

Kupić Uzdatniacz Wody Kranowej który ma napisane że usuwa natychmiast chlor i chloraminę - czy to takie trudne.

To co kupiłeś robi rybkom 150 róznych super przyjemności - może nawet orgazm osiągają

ALE CHLORAMINY NIE USUWA!!!!;)

Opublikowano

Wszystkim używającym wody kranowej zalecam dwa Uzdatniacze Wody Kranowej - tanie, wydajne i usuwające CHLOR I CHLORAMINĘ.

Nie będę za was sprawdzał co kupujecie czytając za was opis na opakowaniu.

AZOO CHLORINE REMOVER 120ml na CHLOR CHLORAMINĘ (4528982087) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/45/28/98/20/4528982087@@AMEPARAM@@19@@AMEPARAM@@45/28/98/20@@AMEPARAM@@4528982087

i drugi z rybim orgazmem

AZOO PLUS AQUAGUARD PLUS 120ml _ Super Uzdatniacz (4541454630) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/45/41/45/46/4541454630@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@45/41/45/46@@AMEPARAM@@4541454630

To ja przepraszam Aquatan jednak usuwa chloraminę ale dopiero tu gdzie dałeś link to napisane

Opublikowano
To po co płakać, że biologia jeszcze nie ruszyła skoro ją zabiliśmy chlorem? I skoro ma się czas? Ech...

Wysłane z telefonu

A kto tu płacze. Zadałem tylko pytanie, ale jeżeli odpowiedzią na moje pytanie ma być propozycja wlania chemii do wody to spokojnie wolę poczekać - nie pływają w niej ryby. I poważnie Chloru, chloran i chloryn w Warszawskiej wodzie jest tyle co kot napłakał.