Skocz do zawartości

Start nowego akwarium - parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy czyścić gąbkę w kaseciaku teraz w okresie dojrzewania akwarium?

Woda wlana 2,5 tyg temu a woda amoniakalna i bakterie w zeszły poniedziałek.

Zastanawiam się bo jak wiecie z uwagi na nie płukany piasek miałem dość mocne "mleko" na początku. Teraz oczywiście woda kryształ - kaseciak spisuje się OK.

Na szybach pojawiły się zalążki glonów (bez oświetlenia baniaka bo jeszcze lampa nie wybrana).

Jutro zrobię kolejne testy NO2.

post-14900-14695718113227_thumb.jpg

Opublikowano
Czy czyścić gąbkę w kaseciaku teraz w okresie dojrzewania akwarium?

Woda wlana 2,5 tyg temu a woda amoniakalna i bakterie w zeszły poniedziałek.

Zastanawiam się bo jak wiecie z uwagi na nie płukany piasek miałem dość mocne "mleko" na początku. Teraz oczywiście woda kryształ - kaseciak spisuje się OK.

Na szybach pojawiły się zalążki glonów (bez oświetlenia baniaka bo jeszcze lampa nie wybrana).

Jutro zrobię kolejne testy NO2.

Nic nie płucz, nic nie czyść- doprowadz wodę do dojrzałości. Potem zrób komplet pomiarów czyli pH, KH, GH, NO2, NO3 - wtedy dopiero doprowadz do właściwych parametrów i wpuszczaj ryby.

Mija 6 dni od startu więc powinien ci się pojawić NO2 rosnąco, zacznij także mierzyć NO3.

Z ostatnich doniesień start na wodę amoniakalną trwa 17 dni i można wpuszczać ryby bo NO2 spada do 0 a NO3 rośnie o 5 mg/l .

Opublikowano

Witam,

Dzisiaj zrobiłem testy po tygodniu od wlania wody amoniakalnej. Wyniki są następujące:

NO2: 0,1-0,2

NO3: 1-5

Ph: 8,4

NH4: 0,05 (wadliwy test)

Opublikowano
Witam,

Dzisiaj zrobiłem testy po tygodniu od wlania wody amoniakalnej. Wyniki są następujące:

NO2: 0,1-0,2

NO3: 1-5

Ph: 8,4

NH4: 0,05 (wadliwy test)

Czyli 8 dni od wlania WA .

Ja bym JBLowi tego tak nie podarował tylko reklamował test.

NO2 - zapewne dopiero rosnące - zobaczymy za dwa dni.

Teraz co dwa dni mierz tylko NO2 i NO3. podawaj który dzień od wlania WA bo ja się zaraz pogubię. Najładniej i najczytelniej wygląda tabelka z wynikami?:D

Opublikowano

Witam,

Obsada prawie wybrana.

Muszę zamówić.

Zastanawiam się tylko czy wpuszczać całość od razu czy na raty i obserwować sytuację?

Opublikowano
Witam,

Obsada prawie wybrana.

Muszę zamówić.

Zastanawiam się tylko czy wpuszczać całość od razu czy na raty i obserwować sytuację?

Całość od razu bo nie będzie co obserwować oczywiście poza zdrowo chowanymi rybami.

Opublikowano
Witam,

Podaję dzisiejsze pomiary:

Darku jest to niewątpliwie rekord szybkości startu nowego akwarium na Wodę Amoniakalną od zalania do niewykrywalnych poziomów NH4/NO2.

Gratuluję rekordu - start na WA nowego baniaka w 13 dni.!!!!

Możesz wpuszczać ryby.!!!!

P.S coś tam z tą wodą w akwa/kran IMHO się nie zgadza na logikę.

Woda po zmiękczaczu jest twardsza niż puszczona tylko przez węgiel? chyba że jeszcze jest mineralizator.

To jakby kończy temat bo niewątpliwie start nowego akwarium Darka zakończony.

Napisz na PW czy byłeś przewidujący i w kaseciaku dałeś dużą komorę Eljota :D na blok absorbera czy też jest tylko 3cm na grzałkę.?:(