Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na każde, przez które na całej objętości ma przepływać woda. Jeśli nie wsadzisz rurki, woda wpłynie górą filtra i wypłynie też góra - czyli 95% medium będzie kisiło się w tej samej wodzie, bez przepływu.

Rurka sprawia, że woda wypływa na dole korpusu, płynie do góry przez całe złoże i wypływa górą.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ta rurka to jest potrzebna na każde media,czy tylko na purigen lub piach bo już lekko skołowany jestem.

Tylko w przypadku kiedy chcesz puści wodę w korpusie jak w fbf czyli odwrotnie niz jest na korpusie zalecany kierunek płynącej wody.

Opublikowano
Tylko w przypadku kiedy chcesz puści wodę w korpusie jak w fbf czyli odwrotnie niz jest na korpusie zalecany kierunek płynącej wody.

To normalnie też można?

-- dołączony post:

Dwa 10cali wypełnione matrixem w postaci 1litra , a w drugim zrobić fbf !

Możesz jaśniej?

Opublikowano

Normalnie nie ! Ponieważ woda inaczej przepływa, a dokładnie tak jak pisał g.pająk.

Normalnie zgodnie z opisem to możesz puścić wodę przez sznurki czy poniższą tubę wypełnioną czymkolwiek. Jednak puszczając jak w fbf ( odwrotnie) wtedy ilość np. matrixu zwiększy się o 100%. Dokładnie w tubę wchodzi 500ml , w korpus ala fbf 1000ml- sprawdzone osobiście przeze mnie.

fceb10-pusty-wklad-10-ca_336.jpg

Za pompą dajesz w jeden korpus matrixa puszczonego jak w fbf , a na drugiej nitce dajesz fbf lub kolejny korpus np. z matrixem lub inna tańszą ceramiką.

Opublikowano

Acha czyli rozumiem,że mam zrobić coś takiego popraw mnie jeśli coś żle napisałem:

dwa korpusy ze sznurkami równolegle -> pompa-> dwa korpusy montowane odwrotnie z matrixem (równolegle?)

Opublikowano
dwa korpusy montowane odwrotnie z matrixem (równolegle?)

Tak, równolegle. Takie połączenie daje mniejsze opory na pompie i (co ważne dla biologów) mniej więcej dwa razy wolniejszą prędkość przepływu wody przez złoże biologiczne . Dobrym pomysłem jest też by-pass z zaworem dla biologów.