lufa555 Opublikowano 10 Lutego 2016 #211 Opublikowano 10 Lutego 2016 Ludzie mają grzałki w akwarium i nie martwią się o cieplejsze strefy przecież masz cyrkulację w baniaku i woda non stop krąży tak więc nie ma opcji aby było cieplej w jednym miejscu. Ja bym tą rurkę umieścił z tyłu na dnie, przykrył ją jakąś kratką i albo ułożył na niej kamienie albo zasypał piaskiem. Temperatura zawsze idzie do góry tak więc wodę będzie ogrzewać a masz pewność, że nie poparzysz rybek. Przecież są elektryczne ogrzewania denne w akwarium. Działa to i nie ma problemu, a nawet ma tą zaletę, że zapewnia cyrkulację podłoża czyli brak martwych stref w podłożu.
sniadypl Opublikowano 11 Lutego 2016 #212 Opublikowano 11 Lutego 2016 Witam. Czy takie rozwiązanie może być ? Mechanik sznurkowy Pompa Co 2xbiologia 20" matrix,purigen Całość 3/4" Akwa <400L
lufa555 Opublikowano 12 Lutego 2016 #213 Opublikowano 12 Lutego 2016 Witam. Czy takie rozwiązanie może być ? Mechanik sznurkowy Pompa Co 2xbiologia 20" matrix,purigen Całość 3/4" Akwa <400L Mechaniki 2 co zapewni większy przepływ. Pojedynczy mechanik szybko zdławi przepływ i będziesz go czyścił co parę dni.
sniadypl Opublikowano 12 Lutego 2016 #214 Opublikowano 12 Lutego 2016 Mechaniki 2 co zapewni większy przepływ. Pojedynczy mechanik szybko zdławi przepływ i będziesz go czyścił co parę dni. Mechanik będzie z watoliną co wydłuży okresy wymian/czyszczenia ale może, faktycznie lepiej dać 2. Piasku nie mam zamiaru montować ze względu na częste przerwy w dopływie prądu.
del Opublikowano 23 Lutego 2016 #215 Opublikowano 23 Lutego 2016 Witam, kompletuję rzeczy do mojego narurowca (wlot 2 nitki mechaniki=>pompa alpha2 25-40=>wylot 3 nitki (2xbiologia po 2 korpusy +1x baypass (tylko rura z zaworem)) - średnica rur 3/4'' + 1'' na nitce z pompą, na wspólnym zasysie i na wspólnym wylocie 1. czy stosujecie zawory pełnoprzelotowe w całym układzie? wydaje mi się, że wystarczy na nitce z pompą taki dać - korpusy mam z przyłączem 3/4 a wewnętrzna budowe ma troszkę mniej 2. nyple do skręcania: zawory+rury, korpus+korpus dać mosiężne czy mogą także być pcv?
Rekomendowane odpowiedzi