Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ludzie mają grzałki w akwarium i nie martwią się o cieplejsze strefy :) przecież masz cyrkulację w baniaku i woda non stop krąży tak więc nie ma opcji aby było cieplej w jednym miejscu.

Ja bym tą rurkę umieścił z tyłu na dnie, przykrył ją jakąś kratką i albo ułożył na niej kamienie albo zasypał piaskiem. Temperatura zawsze idzie do góry tak więc wodę będzie ogrzewać a masz pewność, że nie poparzysz rybek. Przecież są elektryczne ogrzewania denne w akwarium. Działa to i nie ma problemu, a nawet ma tą zaletę, że zapewnia cyrkulację podłoża czyli brak martwych stref w podłożu.

Opublikowano
Witam. Czy takie rozwiązanie może być ?

Mechanik sznurkowy

Pompa Co

2xbiologia 20" matrix,purigen

Całość 3/4"

Akwa <400L

5278c548555ee9a5med.jpg

Mechaniki 2 co zapewni większy przepływ. Pojedynczy mechanik szybko zdławi przepływ i będziesz go czyścił co parę dni.

Opublikowano
Mechaniki 2 co zapewni większy przepływ. Pojedynczy mechanik szybko zdławi przepływ i będziesz go czyścił co parę dni.

Mechanik będzie z watoliną co wydłuży okresy wymian/czyszczenia ale może, faktycznie lepiej dać 2. Piasku nie mam zamiaru montować ze względu na częste przerwy w dopływie prądu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

kompletuję rzeczy do mojego narurowca (wlot 2 nitki mechaniki=>pompa alpha2 25-40=>wylot 3 nitki (2xbiologia po 2 korpusy +1x baypass (tylko rura z zaworem)) - średnica rur 3/4'' + 1'' na nitce z pompą, na wspólnym zasysie i na wspólnym wylocie

1. czy stosujecie zawory pełnoprzelotowe w całym układzie? wydaje mi się, że wystarczy na nitce z pompą taki dać - korpusy mam z przyłączem 3/4 a wewnętrzna budowe ma troszkę mniej

2. nyple do skręcania: zawory+rury, korpus+korpus dać mosiężne czy mogą także być pcv?