Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie widzę piaskowca FBF ? czy nie potrzebny ?? ja myślałem że jak miejsce jest to założe piaskowca 2o''.

-- dołączony post:

Skresz powiedz jak robisz te dolewki z piwnicy nie widząc aktualnego poziomu wody ???

Opublikowano

na dole drugi od prawej chyba był zmniejszony przepływ a 20" możesz mi starczy w 10"

co do dolewek to nie bardzo wiem co mam opisać

-podłączam tak jak na foto wąż do układu, drugi koniec do zlewu i leci

-żona krzyknie już to zakręcam

-wpinam w końcówkę co była przy odpływie złączkę z kranu i puszczam

-jak zona krzyknie już to zakręcam

-odpina i już

cała operacja trwa góra 5min chyba że nikogo akurat nie ma to około 10min bo muszę iść do góry samemu sprawdzić stan w akwarium

Opublikowano

hmm no właśnie brakowało żony, teraz wszystko jasne.

A gdyby zorganizować cały filtr pod podłogą w piwnicy ,a dolewki i spuszczanie wody w szafce pod akwarium ??

Opublikowano

no nie wiem jak zrobisz to pod podłogą w piwnicy:p

Na poważnie to nie widzę problemu z takim rozwiązaniem w szafce dajesz tylko kranik i już, mnie chodziło by nie biegać z wiadrami i nie słyszeć ciągłych narzekań że coś kapało. Teraz tylko dobrze zamieszam drewnianą łyżką przed wymianą i to cała robota przy akwarium

Opublikowano

Mam może głupie pytanie, ale czy przy odkręcaniu korpusu do czyszczenia trzeba michę pod spód, czy to tak działa, że da się bez uronienia wody?

Opublikowano
Mam może głupie pytanie, ale czy przy odkręcaniu korpusu do czyszczenia trzeba michę pod spód, czy to tak działa, że da się bez uronienia wody?
Nie da się. Micha konieczna.
Opublikowano

Micha jest mocna nieporęczna, jak mało miejsca w szafce to ciężko ją zmieścić i manewrować i zawsze się kupa wody wyleje, lepiej się sprawdza sztywna reklamówka :) Zakładamy na korpus reklamówkę (taką średniej wielkości) odkręcamy, cała woda ląduje w worze. Reklamówka z korpusem do łazienki, potem droga powrotna w ten sam sposób i po problemie.

Odkąd wywaliłem cholerną michę wymiana i czyszczenie wkładów to bajka :)

Opublikowano
Znalazłem korpus z zaworem na dole i zastanawiam się czy nie warto dołożyć pare złotych przynajmniej w korpusach mechaników

Jeżeli rzeczywiście nie masz miejsca na wiadro itp wysokie naczynia ( micha troszki za niskawa i może się polać ) to ten korpus z kranikiem spełni twoje oczekiwania. Tym bardziej że możesz regularnie spuszczać z niego zalegające odchody itp.

Hmm, kuźwa nawet dobra sprawa ten korpusik jak tak teraz sobie pomyślę. Można na bieżąco usuwać odchody z filtra nie babrząc się w demontaż filtra.