Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A więc tak pH ma 7,5 a testy są kropelkowe JBL,

..z tego wynika ,że nie będziesz miał problemów z podniesieniem pH . Filtr który proponujesz jest wg mnie trochę drogi w stosunku do swoich możliwości. Spójrz na ten

Filtr zew HW-302 do 250l +WKŁADY GRATISY PROMOCJA! (4453382296) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/44/53/38/22/4453382296@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@44/53/38/22@@AMEPARAM@@4453382296

.Wielu kolegów go posiada i chwali .Ale co ważne ma dużą pojemność koszy a co z tym się wiąże możesz wtedy jeden z koszy zasypać żwirem koralowym który będzie Ci stabilizował pH. A wtedy wystarczy podnosić pH sodą, troszkę cierpliwości i będzie na właściwym poziomie:) Jeżeli chodzi o kamienie to bardziej podoba mi się serpentynit jak wapień w akwarium ..Ale to tylko moje zdanie... W przypadku kiedy zasypiesz jeden kosz żwirem koralowym to nie będziesz musiał używać ani skały wapiennej ani piasku wapiennego na podłoże. Chyba ,że tak będziesz chciał bo tak Ci się podoba.
Opublikowano

Rozumiem a filtr wewnętrzny tez potrzebny czy juz nie? Mi osobiście też się podoba Serpentymit, a gdzie mogę dostać żwir koralowy?

-- dołączony post:

Rozumiem a filtr wewnętrzny tez potrzebny czy juz nie? Mi osobiście też się podoba Serpentymit, i ile bym go potrzebował w kg żebym wiedział ile zamówić :-)

Opublikowano
Mi osobiście też się podoba Serpentymit, a gdzie mogę dostać żwir koralowy?

......w każdym sklepie akwarystycznym . Kosztuje coś około 6.50 za kg. Co do filtra wewnętrznego to niekoniecznie bo myślę ,że ten HW302 da spokojnie radę.Ale wtedy na rurkę zasysającą ( w filtrze zewnętrznym) założysz gąbkę ( tzw. prefiltr ) i powinno być ok. A jeżeli stwierdzisz ,że będzie potrzeba to po prostu coś taniego dokupisz.

-- dołączony post:

Mi osobiście też się podoba Serpentymit, i ile bym go potrzebował w kg żebym wiedział ile zamówić

...najlepiej podjedź do sklepu gdzie sprzedają kamienie ogrodowe i tam znajdź serpentynit i ustaw sobie aranżacje na powierzchni takiej jaką ma dno akwarium. Wtedy będzie Ci łatwiej dobrać ilość:)

Opublikowano
Ok. A ile tego żwiru potrzeba do filtra, bo nie wiem ile zamówić?

Darek..Nie wiem ile bo ja mam inny filtr..Ale myślę ,że kilogram wejdzie. Jak będziesz kupował to możesz optycznie sprawdzić ile wejdzie do jednego kosza w filtrze. Jak będziesz zamawiał to wtedy w ciemno to zrobisz:) Może któryś z kolegów który ma taki filtr Ci podpowie..

-- dołączony post:

...tam chyba wchodzi 2 l a nie 2 kg tego żwiru..Tak dopoatrzyłem się w linku gdzie pokazałem Ci ten filtr.

Opublikowano

Ja startowałem z tego:

http://www.aquario.pl/preparaty-akwarystyczne/293-microbe-lift-gel-filter-cartridge-inoculant-118ml.html

Większość poleca to:

http://www.aquario.pl/preparaty-akwarystyczne/887-prodibio-biodigest.html

Mi też ta druga opcja wydaje się lepsza. Przy starcie akwarium gdzie wydatki są duże, każdy grosz się liczy. Tylko pamiętaj, z czegoś te bakterie muszą wystartować.