Skocz do zawartości

start nowego akwarium a przygotowanie wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, startuje nowe akwarium od zera. W zwiazku z tym mam pytanie odnośnie przygotowania wody do wpuszczenia ryb. Akwarium okolo 400l (brutto). Będę lał wodę z kranu przez filtr węglowy. Mam wszystkie potrzebne testy. Czy zakupić odpowiednie bakterie startowe? Czy wlać trochę wody z juz istniejącego zbiornika, jeśli tak to ile?

Opublikowano
Witam, startuje nowe akwarium od zera. W zwiazku z tym mam pytanie odnośnie przygotowania wody do wpuszczenia ryb. Akwarium okolo 400l (brutto). Będę lał wodę z kranu przez filtr węglowy. Mam wszystkie potrzebne testy. Czy zakupić odpowiednie bakterie startowe? Czy wlać trochę wody z juz istniejącego zbiornika, jeśli tak to ile?

Masz kilka metod startu nowego baniaka.

Jeśli masz dostępną wodę z dojrzałego akwa wlej ile możesz nawet całą.

Napisz co masz w nowym filtrze biologicznym.

Co to za wszystkie testy - wymień je z nazwy i producenta.

Jeśli wlejesz dużo wody ze starego baniaka + wypłuczyny z filtrów, oraz jeśli do tego będziesz dolewał kranówę ale przez filtr węglowy możesz pominąć uzdatniacze wody.

Do takiej wody IMHO będą potrzebne tylko dwie rzeczy:

- świeża dostawa bakterii nitryfikacyjnych - kup 2-4 ampułki Prodibio Biodigest i wlej wszystkie.

- porcja pożywki dla bakterii bo nie ma tam żywych jej dostawców czyli ryb - i dobrze.

Masz do wyboru

- biostartery

- twoje siki

- mrożony pokarm

- płatki karma dla ryb

- żywe rybki startowe

- woda amoniakalna.

Może coś pominąłem to sorry.

Najszybsza i najlepsza jest woda amoniakalna :D :D po 5 minutach masz pierwszy skok NH4 na który w innych metodach czekasz od kilku dni do nawet dwu tygodni.

Tu masz opis z dawkowaniem.

http://forum.klub-malawi.pl/przyszpieszony-start-nowego-zbiornika-t22778.html

• Dziękuję 1
Opublikowano

Co do wody z juz istniejącego akwarium to raczej moge myslec o malej ilości złóżmy z 30l. Nie wiem czy to w ogóle cos da.

Gdzie dostane wodę amoniakalna?

Co do filtracji to dzisiaj kleje kaseciak decorratiwo

Opublikowano
Co do wody z juz istniejącego akwarium to raczej moge myslec o malej ilości złóżmy z 30l. Nie wiem czy to w ogóle cos da.

Gdzie dostane wodę amoniakalna?

Co do filtracji to dzisiaj kleje kaseciak decorratiwo