Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czemuż to :) Ja jestem przeciwnikiem stricte tworów ludzkich jak Calico, FF (choć nie fanatycznym :)), nie mówiąc już o pielęgnicach papuzich. Corale to chów selektywny (choć 100% pewności nie ma) podobnie jak S. Fryeri Iceberg czy L. Hongi sweeden, tu człowiek tylko dobiera do rozrodu ryby o określonych cechach, które chce podkreślić. Taka ingerencja mi nie przeszkadza.

To takie twory jak koleś z mojego avatara ;).

Co do procesu wybarwiania to chyba różnic nie ma, przynajmniej ja o takich nie wiem. W pełni wybarwione corale mają cieńsze paski i jest ich więcej.

Opublikowano

Saulosi uchodzi za gatunek raczej spokojny, kiedyś spotkałem się z tym że Saulosi coral był opisany jako agresywny. Mogło by to świadczyć o tym że gmerano przy tym gatunku. Na forum był poruszany temat modyfikacji, mam rybkę FF i mogę potwierdzić że są to ryby dość agresywne. Czy po hodowli selektywnej może zmienić się ilość np.: pasów na ciele ?

Opublikowano
Saulosi uchodzi za gatunek raczej spokojny, kiedyś spotkałem się z tym że Saulosi coral był opisany jako agresywny. Mogło by to świadczyć o tym że gmerano przy tym gatunku. Na forum był poruszany temat modyfikacji, mam rybkę FF i mogę potwierdzić że są to ryby dość agresywne. Czy po hodowli selektywnej może zmienić się ilość np.: pasów na ciele ?

Jezeli "coral" jest z hodowli selektywnej i powstal na zasadzie dobierania bardziej pomaranczowych osobnikow,to krzyzowki z standardem przeciez nie sa chyba bastardami?

Osobiscie mam corale jak i standardy, nie zauwazylem zwiekszonej agresji u tych pierwszych,choc w tym momencie dominuje samiec corala.

Opublikowano

Sugeruje tylko że ,,sztuczne gatunki" mogą być bardziej agresywne, bynajmniej w moim przypadku aulonocary caliko . Czy krzyżówki saulosi i saulosi coral to bastard, moje zdanie to tak. Musisz spróbować i podzielić się z nami wiedzą co z tego wyszło. W moim przypadku lekko się zdziwiłem z ładnych kolorowych łaciatych rybek uzyskałem 20 młodych. Z upływem czasu zaczęły się wybarwiać 17 ryb to wierna kopia rodziców 3 przypominały jakiegoś protomelasa były szare z poziomym pasem. Tak się dzieje z tymi sztucznymi stworami nie wiadomo co z tego wyrośnie. Masz możliwość to popróbuj i sam zobaczysz czy to chów selektywny. Pamiętaj tylko aby takie młode nie trafiały na rynek, bo u nas i tak jest cienko.

pozdrawiam :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, co do Coral'a mam 5 sztuk, z czego ponoć jeden to 100% samiec. Co mnie zastanawia, w akwa dominuję największa samiczka? Możliwe, że samica może przeganiać samca? Wrzucam fotki, na których jest takowy samiec (1 foto) i dominant on/ona? (2,3 foto) Proszę o sugestie ;)

post-15145-14695718634719_thumb.jpg

post-15145-14695718641285_thumb.jpg

post-15145-14695718648624_thumb.jpg

Opublikowano
Witam, co do Coral'a mam 5 sztuk, z czego ponoć jeden to 100% samiec. Co mnie zastanawia, w akwa dominuję największa samiczka? Możliwe, że samica może przeganiać samca? Wrzucam fotki, na których jest takowy samiec (1 foto) i dominant on/ona? (2,3 foto) Proszę o sugestie ;)

IMHO na pierwszym zdjeciu to moze i samiec ale nie saulosi corala.Na pozostałych młodziutki samiec corala;)