Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam cyfrowy termometr i po zmianie wyciągu na wdmuch temperatura spadała szybciej zdecydowanie.

WySwiftowane z Galaxy S4 na Tapatalk'u

Dlatego napisałem, że często teoria ma się nijak do praktyki. Ważne aby działało.

Opublikowano

...fajnie to zrobiłeś :) A zarazem będziesz miał lepsze napowietrzanie i film nie będzie się utrzymywał na powierzchni:)

-- dołączony post:

Muszę jeszcze przetestować, czy jak zamknę te dwa otwory do karmienia to czy nadal chłodzić będzie

...jak będziesz chłodził to otwieraj !

Opublikowano

Na innym forum ktoś napisał że wentylatory wyciągają mu powietrze i to jest bardziej efektywne... Ja już kołowacieje :-(

Opublikowano

A to takie ważne czy schłodzi się w godzinę czy półtorej? Wdmuchując masz mniej wilgoci przechodzącej przez wiatrak co mu pewnie mniej szkodzi ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Większość ludzi myli system chłodzenia w komputerze, gdzie w niejednym piśmie mia była o wyciąganiu powietrza ciepłego jak to np robi wiatrak na zasilaczu. Wiatrak na procesorze i grafice dmucha w dół aby chłodzić. Zasilaczowy wyciąga, bo gdyby dmuchał do środka, wtłaczałby kurz. Tu mowa jest o cieczy. Już mama od dziecka mówiła do mnie, gdy stawiała gorącą zupę "Masz wiatr pod nosem, to dmuchaj!" ;-) Woda aby się ochłodzić paruje, więc gdyby był wyciąg, to wentylator wyrzucałby z akwarium do pomieszczenia wilgotne powietrze. Poza tym on nie wtłacza powietrza z zewnątrz tylko "produkuje" nowe ;-)

Wdmuchiwane powietrze nie jest ciepłe. Ochładza ono powietrze pod pokrywą, a ono ochładza wodę. Chyba tak to trzeba rozumieć.

WySwift'owane z Galaxy Tab 3 8.0 poprzez Tapatalk

Opublikowano
Wdmuchiwane powietrze nie jest ciepłe. Ochładza ono powietrze pod pokrywą, a ono ochładza wodę. Chyba tak to trzeba rozumieć.

No chyba jednak nie. Bo jak rozumieć fakt, że w akwarium mamy 29 st, w domu 30 a jednak wiatrak potrafi je jeszcze schłodzić. :)

To prosta fizyka - wiatrak powoduje zabranie pary wodnej znad zbiornika. To znów powoduje wzrost parowania. A zamiana wody w parę wodną potrzebuje energii, która zabierana jest ze zbiornika powodując jego ochłodzenie.

Co ciekawe, cieplejsze powietrze wdmuchiwane pod pokrywę jednocześnie ogrzewa wodę. Po prostu energia tracona na parowanie jest większa niż energia uzyskiwana z cieplejszego powietrza.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Im więcej czytam tym mniej wiem ;-) skoro dmuchanie w wodę szybciej schładza ją, np z 30 do 26, to dmuchanie w górę, wolniej schłodzi, ale np z 30 do 24? dlaczego niektórzy umierają się, że dmuchając w dół robię źle bo wdmuchuję ciepłe powietrze. Nie potrafię tego pojąć ;-)