Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

uwaga na zawory z wbudowanym króćcem do węży - często występuje to jako zawór spustowy i własnie 3/4inch doskonale pasuje do węża 19-20mm (wewnatrz) ale te zawory mają (miewają?) mniejsze średnice wewnetrzne (gorszy przepływ)

Niestety ja sie połasiłem i wszyskie do wymiany były .

Ponadto do węża ośrednicy wewnętrznej ok 19 mm idealnie pasują króćce 1" a korpusy 3/4 i 1 cal są w tej samej cenie wiec sugerowałbym zakup całego osprzętu 1".

ja wykonałem 3/4 i jestem na etapie planowania kompleksowej przeróbki

Opublikowano

Ja mam 3/4 (węże mają delikatny luz ale opaska i jest ok) i nie zmieniałbym na 1" za nic króćce są droższe , łączniki i inne pierdy. Różnica wydaje że niewielka a przy kilku rzeczach to już jest kilka piwek ! Co do zaworu to kolega ma racje. Ale trzeba wiedzieć co się kupuje są zawory i zaworki. Ja kupiłem zawór i fakt ma mniejszą średnicę niż wlot (niedużo) ale wąskie gardło jest w moim przypadku na samym filtrze... IHMO nie ma co przesadzać... ale jak ktoś chce być zapobiegawczy może nawet 3/2 zmontować :)

Opublikowano

A więc kupiłem dzisiaj korpus 10'' do tego zawór kulowy 3/4, zaciski, nyple 3/4 19mm oraz wkład sznurkowy 50 mikronów. Jutro będę to montować. Stwierdziłem ze wystarczy jeden zawór przed korpusem bo gdy zamkne obieg w kuble to efekt będzie taki sam jak z drugim zaworem. Jutro biore się za robotę :)

Opublikowano

Możesz napisać ile mniej więcej Cię to wszystko kosztowało i jakie to ma wymiary? Cały czas nad tym myślę, ale mam trochę mało miejsca w szafce.

Co jaki czas taki korpus czyścimy?

Wrzuć zdjęcie tej instalacji...

WySwiftowane z Galaxy S4 na Tapatalk'u

Opublikowano
A więc kupiłem dzisiaj korpus 10'' do tego zawór kulowy 3/4, zaciski, nyple 3/4 19mm oraz wkład sznurkowy 50 mikronów. Jutro będę to montować. Stwierdziłem ze wystarczy jeden zawór przed korpusem bo gdy zamkne obieg w kuble to efekt będzie taki sam jak z drugim zaworem. Jutro biore się za robotę :)

Czyli kolega robi dokładnie tak jak pisałem :) Identycznie mam u siebie. Zastanawia mnie tylko czy 50mikronów nie zmuli za bardzo filtra już po kilku dniach. Sznurów się nie czyści, co najwyżej można odciąć 1/3 1/2 sznurów i przedłużyć wymianę o kilka dni. Którą robi się w momencie gdy przepływ jest już za mały. Czekam na efekty :)

PS Jak zmontujesz już korpus to wywal z koszy włókninę i wstaw inne media. Może zeolit ?

Opublikowano

Koszt to jakieś 90zł, włóknine wywale jak ogarne kasę na żwir koralowy. Miejsca trochę zajmuje jeśli chodzi o szerokość zawory i nyple krótkie nie są ;)

Opublikowano

A czy po montażu będę mógł wyjąć gąbkę z akwarium która jest na circulatorze?

WySwift'owane z Galaxy Tab 3 8.0 poprzez Tapatalk

Opublikowano

A co ma wspolnego ze sobą circulator i prefiltr? To są dwa osobne urządzenia filtrujące które co tydzień przy podmianie wody musisz czyścić

Opublikowano

No np to, że jeden i drugi wyłapuje syf z wody. A gąbka zajmuje dużo miejsca i jest nieestetycza

WySwiftowane z Galaxy S4 na Tapatalk'u