Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Około 2 tygodni temu kupiłem 8 sztuk Copadichromis Ivory Undu Reef u Malawiana. Dokładnie posiadam 3 samce gdzie jeden jest wybarwiony a 2 pozostałe są w trakcie wybarwiania, oraz 5 samic, ryby są w wielkości 6-8 cm.

Po tych dwóch tygodniach zauważyłem jakieś 4 dni temu, że jedna z samiczek / nie największa/ posiada już w pysku jajeczka. Nie widziałem samego tarła ale w piasku była dość duża owalna "dziura" i to chyba w tym miejscu doszło do składania ikry. Teraz samiczka ma wysuniętą dolną część pyska, jest bardzo szczupła, pływa spokojnie nie pobierając pokarmu.

Stąd moje pytanie. Czy to nie za szybko na rozmnażanie i czy coś za pierwszym razem z tego będzie.

Opublikowano

Jeżeli nie widziałeś tarła na własne oczy nie zawracaj sobie nawet tym głowy (widziałem u siebie jak samiec aulonocara jacobfreibergi zapłodnił samicę c. ivory). Po za tym domniemam, że Twoje ryby są z tego samego miotu także nie puszczałbym ich w świat (chów wsobny). Oczywiście jeżeli masz ochotę możesz się pobawić i odłowić lecz zdecydowanie odradzam.

PS. nie wszystkie pierwsze tarła są nieudane ;) a moje ivory gdy podeszły do pierwszego miały własnie ok 6-8cm

Pzdr.

Opublikowano

Dzięki za radę.

Nie mam zamiaru ich odławiać gdyż nie mam drugiego zbiornika a by się przydał, a ponadto zanim bym ją złapał to mogła by wypluć ikrę. Pozostały jeszcze 4 samice więc jak się uda to może zauważę, z którym samcem doszło do tarła.

Muszę powiedzieć, reszta moich ryb czyli Mdoki i Labodochromis Yellow są małe ale posiadam dość dużego 6-8cm samca Aulonocara Fire Fish i to może on jest sprawcą całego zamieszania.