Skocz do zawartości

Arcadia Classica Stretch 120-150cm, 47W LED Fresh Water

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano

Witam serdecznie,

Od dwóch tygodni jestem posiadaczem lampy LED "Arcadia Classica Stretch 120cm" i postanowiłem podzielić się z Wami swoimi wrażeniami z jej użytkowania.

Koszt listwy około 450-500zł, gwarancja producenta 2 lata.

Listwa ma 119cm długości, ale może być zamontowana nad zbiornikiem o długości 150cm, wszystko za sprawą wysuwanych metalowych prowadnic. Oczywiście listwę bez prowadnic można bez problemu położyć na szybach nakrywowych czy wzmocnieniach poprzecznych.

Lampa jest świetnie wykonana, nic nie odstaje, a wszystko tworzy zwartą całość.

Wyposażona jest w następujące diody:

- 9 x 1.5w 10,000k

- 11 x 1.5w 8,000k

- 10 x 1.5w R-G-B

- 12 x 0.24w R-G-B

Łączna moc zestawu to 47W.

Diody są estetycznie zalaminowane, a całość osłonięta kawałkiem pleksi. Sama listwa została wykonana w standardzie IP67, tak więc stała praca pod pokrywą nie stanowi dla niej problemu problemu.

Temperatura pracy zmierzona po 2h świecenia to 50°C.

Lampa zasilana jest z dołączonego zewnętrznego sterownika z możliwością pracy w trzech trybach.

Tryb 1: wszystkie diody zapalone

Tryb 2: Diody czerwone zgaszone

Tryb 3: Diody czerwone zapalone, a wszystkie pozostałe zgaszone.

Sterownik dopinany jest do przewodu wychodzącego z lampy za pośrednictwem okrągłej, 3 pinowej wtyczki, także jeśli ktoś ma akwarium mocno dosunięte do ściany, to dzięki temu rozwiązaniu nie będzie miał problemu z podłączeniem...

Co do samego światełka to moim zdaniem jest go aż za dużo w zbiorniku 120cm, ale zakupiłem ją z zamiarem późniejszej instalacji w bańce 200cm długości.

Lampa wpada w lekki różowy odcień, świetnie uwydatniając kolor moich Redzików :rolleyes: (na filmiku wygląda to bardziej landrynkowo niż jest w rzeczywistości), postaram się nakręcić jakiś filmik na wprost zbiornika jak tylko się ściemni, wtedy będziecie mogli sami ocenić czy światło Wam odpowiada.

Poniżej zamieszczam krótki filmik i kilka fotek (przepraszam za muzykę, to na specjalne życzenie kolegi Dariusza ;))

Odczyty dla lampy 50cm długości

led-stretch-freshwater-readings.gif

14y3igg.jpg

34glrur.jpg

2llcy3b.jpg

htdwk5.jpg

2z82460.jpg

2r44f4g.jpg

2sbtm40.jpg

axnr5g.jpg

11090ra.jpg

23h4ufd.jpg

wvessy.jpg

3482f0x.jpg

2pqkf7m.jpg

2cxwynn.jpg

ej639y.jpg

1_IMG_27481.jpg

00017 - YouTube

• Dziękuję 1
Opublikowano

Karol, coś pięknego!

Arcadia i ADA w słodkowodnych baniakach nie mają sobie chyba równych, podobnie jak ATI czy Giesemann w słonowodnej :)

Skąd wziąłeś cenę tej lampy w PL? Chyba, że zastosowałeś przelicznik z funtów :)

Czy jest możliwość podwieszenia lampy nad baniakiem?

PS: świetna recenzja. Krótka, rzeczowa i na temat :)

Gość pemergency
Opublikowano

Cena jest przeliczona z funciakòw. Nie ma możliwości podwieszenia, chyba że zastosujesz specjalne uchwyty, ale standardowo lampa nie ma żadnych otworów pod linki.

Gość pemergency
Opublikowano

piwko lampa ma osobny rząd ledów czerwonych (RGB) w ilości 10x1.5W, które można wyłączyć, natomiast 12x0,24W czerwone (RGB) świecą się razem z pozostałymi diodami i niestety nie da się ich wyłączyć.

Na poniższym zdjęciu masz wyłączone 10x1.5 czerwone (RGB)

3482f0x.jpg

W niedzielę, wieczorem postaram się pstryknąć kilka fotek "lusterkiem" i nagrać filmik, nie przekłamuje tak mocno kolorów jak kompakt, którym robiłem powyższe zdjęcia i nagrywałem film. To pozwoli na dokładniejszą ocenę oddawanego koloru... myślę, że trzy ujęcia dla każdego z trybów na wprost zbiornika, rozwieje wszelkie wątpliwości...

• 2 tygodnie później...
Gość pemergency
Opublikowano

Filmik pokazujący wiarygodnie, oddawane kolory i moc lampy.

Wszystkie diody włączone:

Malawi cichlids tank 2014 - YouTube