Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, tak jak widać w temacie zakładam nowy zbiornik( obecnie mam 160 - 100x40x40). Docelowy banieczek miałby ok 400 litrów(160x50x50).

Chciałbym stworzyć akwa do którego jednym słowem, nie chciałbym zbyt często pchać rąk:D

Obecnie mam filtr wewnętrzny aquael-a trubo 1500, i co tydzień muszę go wyjmować i czyścić, straszę przy tym ryby i potem chowają się po kątach. Czy mógłbym go czymś zastąpić? jakiś narurowiec będzie dawał rade wszystkie "brudy" wyzbierać? a może filtr zew. innego rodzaju będzie lepszy?:)

Ponadto jak najbardziej zmniejszyć koszty, na pewno sam zrobię pokrywę( mam już doświadczenie bo robiłem pokrywę z pcv do mojej 160, wiec z tym problemu nie będzie), czy koszt zrobienia sumpa będzie mniejszy niż kupno filtra do takiego akwarium?? będzie on głośniejszy od zwykłego kubła? i czy da on rade?

jeżeli chodzi o ingerencje w akwarium to spuszczanie wody, też może trochę stresować ryby jak sobie z tym poradzić?:)

Z góry dziękuje, za wszystkie rady :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dzięki za link! przejże na pewno!:)

-- dołączony post:

wątek przejrzałem do połowy i jestem zachwycony!:D zdecydowałem się i będę robił taki filtr kasetowy u siebie:)

Mam do was pytanie z innej "beczki" nie znacie może jakiejś firmy która tanio sklei akwarium takie mniej wiecej 150/50/50 cm i wyśle mi do lublina ?? :)

Opublikowano

Podane przez ciebie wymiary są typowe, więc możesz takie akwarium kupić od ręki w sklepie akwarystycznym.

Ja ostatnio kleiłem sam akwarium o podobnych rozmiarach tzn. 170x50x50 ze szkła 12mm. Naprawdę nie jest to trudne. Pooglądaj filmiki Makoka. Wyszło 2/3 ceny pomimo grubszego szkła.

Opublikowano
Podane przez ciebie wymiary są typowe, więc możesz takie akwarium kupić od ręki w sklepie akwarystycznym.

Ja ostatnio kleiłem sam akwarium o podobnych rozmiarach tzn. 170x50x50 ze szkła 12mm. Naprawdę nie jest to trudne. Pooglądaj filmiki Makoka. Wyszło 2/3 ceny pomimo grubszego szkła.

i tu mi zaświtało.

Mamy na forum piękne miejsce w Podstawach - Sklepy Zakupy.

Tam teraz tylko gdzie kupić ryby oraz kamienie.

A dlaczego nie ma

Przycięte szkło - gdzie kupić? - na pewno Staszek gdzieś podawał adres ale jakbym miał to znależć to pół forum trzeba przekopać.

Plexa, spienione pcv formatki oraz wysyłka - gdzie ?( zaraz pierwszego sprawdzonego wpiszę sam)

ale proponuję tylko wpisywać sprawdzone adresy.

jeszcze potrzebne

LEDY, elektronika, przewody

resztę sami mi podpowiecie.

Opublikowano

w sklepie akwarystycznym takie akwarium kosztuje o wiele więcej kasy, już znalazłem szklarza u siebie który sklei mi akwarium 1.5 za litr.

powiedzcie mi jeszcze czy ktoś z was zamawiał może w jakimś sklepie internetowym profile aluminiowe?? może z nich zrobiłbym jakoś pokrywę??

Opublikowano

Widziałem ostatnio takie akwarium w sklepie stacjonarnym za 590 PLN (szyba 10mm). Z tego co piszesz, to u szklarza zapłacisz 562,5 PLN. Pytanie z jakiej szyby zrobi to szklarz.

Opublikowano
dzięki za link! przejże na pewno!:)

-- dołączony post:

wątek przejrzałem do połowy i jestem zachwycony!:D zdecydowałem się i będę robił taki filtr kasetowy u siebie:)

Mam do was pytanie z innej "beczki" nie znacie może jakiejś firmy która tanio sklei akwarium takie mniej wiecej 150/50/50 cm i wyśle mi do lublina ?? :)

www.akwaria.lublin.pl

bardzo dobry szklarz.

robi baniaki na zamówienie :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Mbuna, tamto też było z 10 mm :) wiec 560 to dobra cena:)

Stanley dzwoniłem do akwaria.lublin.pl i dali tez spoko cenę:) Dzięki za pomoc, znalazłem też kilka firm zajmującymi się aluminium, muszę pojeździć popytać, zobaczymy czy wyjdzie z tego jakaś pokrywa i w jakiej cenie ! :)

deccorativo Tobie też dziękuje za pomoc, część filtra już sklejona dzisiaj doszła gąbka, za kilka dni włożę go do akwarium i zobaczymy jak się sprawuje: )

Przepraszam za pytanie, ale z jakim Przemkiem ? :)