Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Swietlówki power glo żądzą!

Mam 3 zbiorniki w domu i w każdym je mam.To czyste biale światło efekt to pieknie wybarwione ryby i odpowiedni kolor maja tez roslinki i skalki ,odpowiednia ilość swiatla pada wiec nawet mozna jakieś roślinki mieć.

Marine srednio mi pasuje zwlaszcza do zółtych ryb psuje kolorystyke ich.

Marine glo pasuje pasuje do głebokich akwarium tam gdzie nie dojdzie zwykle światlo a jego dodatkową zaletą to ciekawa kolorystyka rybek z dodatkiem bialego koloru np ocellarisy....

Mialem marine i power na samym początku i juz nigdy nie zrobie tej kombinacji polecam do przecietych zbiornikow 120-200litrow 2 x power.

Jak masz glony to moze sproboj temperature obnizyc do 26 stopni i czesciej podmieniać wode 1,5tyg 25% A może to przez roslinki lub jakies dodatki w akwarium np korzeń ?

Opublikowano
Ja jestem zdania że świetlówka w MALAWI to kwestia gustu bo rybą wcale nie zależy;) Choć fakt faktem czasem po zmianie świetlówki także ich zachowanie zmienia się diametralnie lecz z czasem się przyzwyczajają. Także jeśli tylko nie przeszkadza Ci ta świetlówka to myślę że spokojnie może dalej świecic.

P.S. Straszne błędy robisz;)

Czester tak OT ale nie mogłem się powstrzymać ;) Krytykujesz kolegę za ortografię, ale w tym poście właśnie sam walnąłeś byka: nieprawidłowo jest pisać "rybą wcale nie zależy" - forma poprawna "rybOM wcale nie zależy". ;) Nie gniewaj się, ale jak mamy wspierać puryzm językowy to konsekwentnie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

co myslicie o dwoch aqua-glo ? podobno razem sie ich nie daje nie wiem czemu

a co do ortografii - niech admini wyznaczą jedną osobę, ktora bedzie mogla robic za ortografmistrza i bedzie poprawiała byki :D

Opublikowano

Moim zdaniem to nie wina świetlówek. Nic nie piszesz o parametrach wody a to najważniejsze przy rozstrzyganiu nagłego ataku glonów. Nie piszesz też jaką masz filtrację a przede wszystkim biologiczną.Jak wymieniałeś obsadę , tło , itp czy czyściłeś filtr biologiczny - może uległo zniszczeniu złoże. Malawi to takie dziwne akwarium gdzie raczej robi się wszystko aby glony pięknie porastały skałki ( oczywiście pod pewną kontrolą ). Ja mam w swoim akwa 112 l łącznie 72 W i do tego odbłyśniki.Jedna świetlówka Gro-Lux ( typowo roślinna ) i brak jakiegokolwiek ataku glonów - uważam nawet , że jest ich zbyt mało. Za to ogromne złoże biologiczne i dzięki temu NO2 - 0 i NO3 - 0.Wierz mi , że jak miałem małego holendra to na glonach i walce z nimi zjadłem zęby. Testy w rękę i systematyczna kontrola.

Opublikowano
Moim zdaniem to nie wina świetlówek. Nic nie piszesz o parametrach wody a to najważniejsze przy rozstrzyganiu nagłego ataku glonów. Nie piszesz też jaką masz filtrację a przede wszystkim biologiczną.Jak wymieniałeś obsadę , tło , itp czy czyściłeś filtr biologiczny - może uległo zniszczeniu złoże. Malawi to takie dziwne akwarium gdzie raczej robi się wszystko aby glony pięknie porastały skałki ( oczywiście pod pewną kontrolą ). Ja mam w swoim akwa 112 l łącznie 72 W i do tego odbłyśniki.Jedna świetlówka Gro-Lux ( typowo roślinna ) i brak jakiegokolwiek ataku glonów - uważam nawet , że jest ich zbyt mało. Za to ogromne złoże biologiczne i dzięki temu NO2 - 0 i NO3 - 0.Wierz mi , że jak miałem małego holendra to na glonach i walce z nimi zjadłem zęby. Testy w rękę i systematyczna kontrola.

Masz w swoim malawii wymagające rośliny?Czemu uważasz ze mało masz światla?

Opublikowano
Masz w swoim malawii wymagające rośliny?

Nie , nie mam żadnych roślin. Jak ma być to biotop to na miarę możliwości najbliższy naturze.

Czemu uważasz ze mało masz światla?

Żle mnie zrozumiałeś. Światła mam aż nadto - typowo dla roślinnego. Zrezygnowałem z holendra ze względu na uciążliwości związane z koniecznością preparowania wody - u mnie jest w kranie 7,8-7,9 pH. Miałem już tego dość - metodami naturalnymi ( wyciągi torfowe , CO 2 ) udawało mi się zbić do 7,2-7,3 pH - wszystko działało w miarę dobrze choć , niektóre bardziej wymagające rośliny nie rosły tak jak powinny. Dlatego przerzuciłem się na Malawi. Wskazuję tylko , że pomimo silnego naświetlania przez 12h/dobę w tym świetlówką typowo roślinną wcale nie mam problemów z glonami. A przecież takie pytanie zadał Micha1994. Chciałbym zmniejszyć ilość światła ale nie jest to możliwe ponieważ mam statecznik elektroniczny 4x24W i mogą na nim minimum chodzić 3 świetlówki. Ponieważ całe oświetlenie , szafkę , pokrywę robiłem sam nie uśmiecha mi się teraz wszystkiego rozbierać i zmieniać. Niewielką ilość glonów tłumaczę wpływem działania bakterii oraz prawidłowym żywieniem (nie przekarmiam ryb) -do rozwoju glonów potrzebne jest nie tylko naświetlanie ale przede wszystkim składniki pokarmowe ( azot ). Brak naświetlania również nie zahamuje rozwoju glonów - tylko będą to brunatnice. Glony to naprawdę ciekawe organizmy o ogromnych możliwościach przystosowania się do skrajnych warunków i poza Malawi w większych ilościach w zasadzie zawsze są nieproszonymi gośćmi. Uważam,że Power-Glo można bez problemu stosować bez obaw o rozwój glonów , trzeba tylko wyeliminować inne czynniki stymulujące ich nadmierny wzrost.

Opublikowano

po porostu malawi jest specyficzne i powinno się nauczyć "żyć" z glonami w przeciwnym razie można zwariować a chemia dodawana co rusz do wody tylko pogarsza sprawę. Ja dla odmiany w swoim 200L baniaku mam tylko 30W Sun-glo i moim zdaniem w zupełności to wystarczy, baniak jest naświetlony bardzo dobrze w każdym miejscu a i glony rosna. Pokazały mi się właśnie okrzemki na całych powierzaniach kamieni i już nie moge się doczekać kiedy będą zielone:) Oczywiście takie naświetlenie jakie ja mam w swoim akwa jest w zupełności niewystarczające do akwarium wielogatunkowego (nie malawi) nie mówiąc już o holendrze.

Pozdrawiam