Engell1 Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor #31 Opublikowano 5 Lipca 2014 Hej, No jasnowidz z Ciebie czy co ? Tak mam Tetra 6w1 . . . Nic nie dolewałem poza bakteriami. Cytuj
deccorativo Opublikowano 6 Lipca 2014 #32 Opublikowano 6 Lipca 2014 Hej, No jasnowidz z Ciebie czy co ? Tak mam Tetra 6w1 . . . Nic nie dolewałem poza bakteriami. Tak mam szklaną kulę:shock: Przyjacielu w szklanej kuli widzę u ciebie nieodpartą i niezwłoczną potrzebę zakupu 4ech testów kropelkowych najlepiej JBLa na: pH wyłacznie zakres 7,4-9 NH4 NO2 NO3 i tu szklana kula widzi w nieodległej przyszłości problemy ale nie martw się - przyjdzie dobra wróżka i wybawi cię z kłopotów:D A jak już kupisz testy to weż garść wody z baniaka i zmierz te cztery parametry, a wyniki obwieść wszem i wobec. PS szklana kula pyta - a jak już odpaliłeś tego Eheima 1200 XL to tam czasami nie był w środku zeolit???? 1 Cytuj
Engell1 Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor #33 Opublikowano 6 Lipca 2014 WItam, OK zrobi sie W filtrze mam oryginalne wkłady Eheim czyli : Eheim Mech ( jeden poziom) i Eheim Substrat Pro ( dwa poziomy). To raczej nie jest zeolith . . . pozdr -- dołączony post: Czy wsypanie trochę pokarmu do pustego akwarium ma sens ? aby zapoczątkować dojrzewanie . . . W skład płatków wchodzą jakieś resztki ryb . . . Cytuj
karbeti Opublikowano 6 Lipca 2014 #34 Opublikowano 6 Lipca 2014 Z tymi testami deccorativo ma rację i jeżeli chcesz znać prawdziwe parametry wody to wywal te paski. Ja też byłem zły bo zapłaciłem za nie ponad pięć dych. Na paskowych ph było między sześć a siedem więc dolewałem preparatu zwiększającego ph. Po zbadaniu testem kropelkowym okazało się że faktyczne ph było koło dychy. Jak pisał w/w (pozdrawiam) zrobiłem "domestos" z wody Cytuj
KODI Opublikowano 7 Lipca 2014 #35 Opublikowano 7 Lipca 2014 Nie będę się wymądrzał o cyklach azotowych i zastosowaniu środków startowych:P Możesz poczytać ten temat http://aquajura.pl/viewtopic.php?f=135&t=3152 Sam zdecydujesz jak szybko wpuścisz do siebie ryby Ja w ten sposób z powodzeniem odpaliłem 6 akwariów POZDRO Cytuj
Engell1 Opublikowano 23 Lipca 2014 Autor #36 Opublikowano 23 Lipca 2014 Witam, Powracam do tematu . . .wpuściłem pierwsze 3 ryby 4 dni po zalaniu baniaka i mam już w międzyczasie 7 rybek . . . . Wszystkie miewają się wyśmienicie, NO2 na niewykrywalnym poziomie. Pytanie tylko, jak rozpoznać, że cykl azotowy się zamknął ?! Akwarium zalane 04.07 - dodałem 30 ampułek BioDIgest Start Up, po tygodniu dolałem bakterie EasyLife, po dwóch tygodniach druga dawka Easy Life i w ten piątek daję ostatnią dawkę ( wg instrukcji ) . . . Miałem przed ok 10 dniami dość mleczną/mętną wodę ale już od ponad tygodnia jest kryształ Czy mam mierzyć NO3 i jak osiągnę poziom - właśnie jaki ? - to będzie znaczyło że małowiele cykl się zamyka ? Mam tu na miejscu hodowcę od którego kupiłem rybki i on twierdzi że dopiero po ok. 7 tygodniach jest skok NO2 ?? Cytuj
Gość pemergency Opublikowano 23 Lipca 2014 #37 Opublikowano 23 Lipca 2014 Cykl zamknięty to zazwyczaj nh4-0, no2-0, no3 na wykrywalnym poziomie (różnie z tym bywa), niektórzy no3 mają wysoko inni blisko zera. P.S. Jesteś z Kujawsko-Pomorskiego? Małowiele? Cytuj
Engell1 Opublikowano 23 Lipca 2014 Autor #38 Opublikowano 23 Lipca 2014 Hej, Dzieki, tak kujawsko-pomorskie, Świecie koło Bydgoszczy ale tam nie mieszkam od 10 lat. Muszę zmierzyć NO3 i NH4 . . . pozdr Cytuj
Gość pemergency Opublikowano 23 Lipca 2014 #39 Opublikowano 23 Lipca 2014 Hej, Dzieki, tak kujawsko-pomorskie, Świecie koło Bydgoszczy ale tam nie mieszkam od 10 lat. Muszę zmierzyć NO3 i NH4 . . . pozdr Hehe, stąd to małowiele sorka za OT Cytuj
Engell1 Opublikowano 23 Lipca 2014 Autor #40 Opublikowano 23 Lipca 2014 -- dołączony post: NO3 zmierzone i jest na poziomie 5-10 mg. Mierzone JBL testem kropelkowym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi