Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Krótkie pytanko

Czy rośliny w akwarium podnoszą PO4?

Od zainstalowania w baniaku roślinki zauważyłem płochlowość ryb. Zbadałem parametry i PO4 przed wymianą tygodniową wynosi 0,4 (lekko niebieski kolorek)

Możliwe?

Opublikowano
Witam

Krótkie pytanko

Czy rośliny w akwarium podnoszą PO4?

Od zainstalowania w baniaku roślinki zauważyłem płochlowość ryb. Zbadałem parametry i PO4 przed wymianą tygodniową wynosi 0,4 (lekko niebieski kolorek)

Możliwe?

Nie możliwe.!!!

Do wzrostu roślinom potrzebne jest światło oraz NO3 i PO4 więc zmniejszają jego poziom w akwarium.

Zbadaj wszystkie parametry wody, mniej karm ryby, jeśli parametry w normie to po prostu zmieniło się otoczenie ryb i muszą się do nowego układu przyzwyczaić.

Opublikowano

PO4 w akwarium podnoszą odchody ryb i zalegające resztki jedzenia .Rośliny nie podnoszą . A nagła płochliwość w Twoim akwarium może wynikać z tego ,że po prostu wkładając rośliny zburzyłeś jakiś ład w akwarium. Podobnie czasami się dzieję jak zamiesza się im z aranżacją kamieni.

..poczekaj i obserwuj. Bo jeżeli mam rację to płochliwość powinna minąć! Chyba ,że przyczyną jest co innego.

Opublikowano
PO4 w akwarium podnoszą odchody ryb i zalegające resztki jedzenia .Rośliny nie podnoszą . A nagła płochliwość w Twoim akwarium może wynikać z tego ,że po prostu wkładając rośliny zburzyłeś jakiś ład w akwarium. Podobnie czasami się dzieję jak zamiesza się im z aranżacją kamieni.

..poczekaj i obserwuj. Bo jeżeli mam rację to płochliwość powinna minąć! Chyba ,że przyczyną jest co innego.

Wiem, że to abstrakcja. Może inny powód

Nie mam złogów odchodów oraz karmie minimalnie.

Będę szukał innej przyczyny.