Skocz do zawartości

Lampa UV jako oswietlenie nocne.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema ,

szukalem ale nie znalazlem wiec zakladam nowy temat.Mam w domu lampe z czarna swietlowka uv 120cm ze starej dyskoteki.Wpadlo mi do glowy zeby zastosowac ja jako oswietlenie nocne.Ma takie swiatlo jakis negatywny wplyw na ryby?

pozdro

Gość pemergency
Opublikowano

Nie nadaje się, lampa zabija życie, światło będzie padać bezpośrednio na ryby, zapomnij kolego...

Opublikowano

No zrobiłem przymiarki,pomijając fakt ze nie wygląda to za ciekawie(efekt mlecznaej wody),to wydaje mi się że szkodliwość na organizmy ma konkretne pasmo światła.Wiem ze jest uv-a,uv-b,uv-c.Gdzieś czytałem że w morskich ze względu na flourescencje koralowcow stosuje się diody uv,także mniemam że nie każde pasmo jest szkodliwe.W filtrach jest lampa uv-c, taka napewno nie można świecić,natomiast reszta nie wiem...

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
No zrobiłem przymiarki,pomijając fakt ze nie wygląda to za ciekawie(efekt mlecznaej wody),to wydaje mi się że szkodliwość na organizmy ma konkretne pasmo światła.Wiem ze jest uv-a,uv-b,uv-c.Gdzieś czytałem że w morskich ze względu na flourescencje koralowcow stosuje się diody uv,także mniemam że nie każde pasmo jest szkodliwe.W filtrach jest lampa uv-c, taka napewno nie można świecić,natomiast reszta nie wiem...

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

UV-A może świecić bo to są świetlówki do lamp owadobójczych więc nie ma przeszkód w stosowaniu jak światło otwarte.

UV-B to nie wiem.

Gość pemergency
Opublikowano

Przykładowe działanie promieni UV na człowieka:

UV-C (sterylizatory) to najkrótsza fala, najbardziej szkodliwa, uszkadza łańcuch DNA (w normalnych warunkach całkowicie filtrowana przez atmosferę i nie dociera do ziemi)

UV-B (krótkotrwale stosowana w terrarystyce, w celu zwiększenia metabolizmu wapnia przez gady) to fala o średniej długości, u ludzi penetruje pierwszą warstwę naskórka, uszkadza łańcuch DNA, długotrwałe jej działanie powoduje oparzenia, przyspieszenie starzenia skóry i znacząco przyczynia się do powstania raka skóry (w znacznym stopniu filtrowana przez atmosferę ziemską)

UV-A (solarium) to najdłuższa fala, dociera do ziemi w 95%, penetruje ludzką skórę do ostatniej warstwy w bardzo krótkim czasie, powoduje niemal natychmiastowe jej ściemnienie, przez długi czas błędnie uważano, że jej działanie nie powoduje długotrwałych zmian na ciele człowieka, ostatnie badania wykazały, że mocno przyczynia się do powstawania raka skóry.

Jak widać każda fala promieniowania UV jest szkodliwa ;)

• Dziękuję 1
Gość pemergency
Opublikowano
to jakie lampy UV są stosowane przez posolonych

Lampy UV? jeśli mówisz o sterylizatorach to oczywiście UV-C natomiast jeśli chodzi Ci o światło mocno niebieskie to są to świetlówki aktyniczne, czyli UV-A.

Kilka przykładów, na używanie świetlówek z różną długością fal UV:

świetlówki UV-A (aktyniczne, superaktyniczne)

świetlówki bakteriobójcze UV-C

lampy Wooda (promienniki z bańką pokrytą czarnym luminoforem emitujące promieniowanie UV-A),

lampy rtęciowe UV średnioprężne i wysokoprężne (UV-A, UV-B, UV-C),

metalohalogenkowe promienniki UV (UV-A, UV-B, UV-C),

lampy ksenonowe (UV-A).

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.