Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja pompa zapowietrzona na pewno nie jest o czym zapomniałem poinformować.

Mam dwa narurowce w dwóch różnych akwariach i różnych rozwiązaniach przepływu wody w jednym i drugim przypadku pompy mają temp. przepływającej wody. Raz grzała się pompa kiedy zosatłą mocno zatkany zasys i pompa nie miała odpowiedniego przepływu wody.

Na pierwszym stopniu pracy pompa ma taką samą temp jak na 3cim. Przepływ mogę zwiększyć tylko wyjmując wirnik z biologia który nie pracuje. Ale myślę że nie w tym problem. Kolanek nie mam ani żadnych zwężek wszystko na wężu 18mm netto. Jedynym źródłem oporu może być biolog i korpus.

Nie wiem jak nowe modele pomp ale moja ma co najmniej 10lat i podobno 90W poboru a ups z którego jest elektronika ma 65W max. W środku różniły się (kondensatorem?-nie jestem pewien ale pompę sprawdzałem na obu łatwo przełożyć) Ale jak wcześniej wspominałem bez przekładek elektroniki było to samo.

Gość pemergency
Opublikowano

Możesz sprawdzić samą pompę, podłączając ją pod 1" rurki i przepompowując w kółko tą samą wodę, np w wannie...

Opublikowano
Według mnie jeżeli przepływ jest normalny to albo pompa jest nie teges albo po prostu tak ten typ ma .

Głowica ma temp wody, tylko część napędowa (wirnik i łoże) grzeje się. Są chłodzone wodą przez co mam pompo-grzałkę. Trzeba pamiętać że pompa konstruowana była do pompowania ciepłej wody w instalacji grzewczej. Dlatego zakładam że nikt nie przejmował się temp pracy i ten typ tak ma.

Temp nie przekracza 29"C przy 26"C w pokoju więc na razie pompa zostaje na 2gim z 3ech biegów (wydajność jak w hw304 jednak nie spada przy zabrudzonym prefiltrze jak ma to miejsce w HW) grzałkę wyciągam z baniaka bo wydaje się zbędna ;) Prawie się nie włączała a teraz to na pewno się nie włączy. Przynajmniej latem. Reszta bez niespodzianek lub wycieków. Czy pompa zostanie zdecydują rachunki.

Dzięki za rady.

Opublikowano
Ile ta pompa pożera prądu ?

Trudno powiedzieć z powodu że jest hybrydą z dwóch innych ta z której jest głowica i elektronika max 65W -3ci bieg a pompa z której jest korpus i wirnik 95W max. Sam naprawdę nie wiem pomógłby watomierz.

Opublikowano

DonPempollo, ja mam i pompe, i kubel.

I musze przyznac ze od przeszlo dwoch miesiecy wszystko działa bez zarzutu.

Moj układ to: dwa równoległe korpusy (mechanik, jeden sznurek, drugi watolina) - pompa Grundfosa (25/40) - trojnik - pierwsza nitka to kranik, druga to kubel i za kublem deszczownia, a trzecia dwa korpusy rownolegle ( odwrtotnie podlaczone)

U mnie w takim układzie mogę dość dokładnie wyregulować przepływ kubla, bez obawy ze go wyplucze;)

Tez wyjąłem z niego co zbędne.

U mnie nic sie nie grzeje ani zapowietrza, choc pompa pracuje na max biegu. Obserwacje co do klarownosci wody, podobne jak Twoje. Krysztal. Z tym, że jeśli chodzi o komfort użytkowania (halas, obieg wody) to u mnie bez porownania do samego kubla ( jbl 1501)

P.

Opublikowano

Mały UP odebrałem pompę z zakładu wymienili uszczelki i inne pierdy. Pompa popracowała i stwierdzam że jednak pozostanę przy samym HW i korpusie 10" bez pompy. Cotygodniowa wymiana sznurów w korpusie mi nie przeszkadza. Pompa idzie na sprzedaż gdyby był ktoś zainteresowany zapraszam do giełdy lub na PW pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie chciałbym dołożyć jeszcze jeden korpus 10" szeregowo zaraz za korpusem 100mikr. Korpus pełniłby funkcję zapasowego np: dodatkowy sznurek lub wkład węglowy. Przez 99% czasu korpus byłby pusty (wiem że hamowałby przepływ) Ale chciałbym otwierać kubeł jak najrzadziej.

1 Czy takie rozwiązanie miałoby sens czy z nudów zaczynam wymyślać?

2 Czy podłączając korpus na odwrót jak FBF będę mógł stosować sznurki i węgiel ?

3 Czy to odpowiedni wkład dla naszych celów akwarystycznych?

1FILTR wkład blok węglowy 10cali Aquafilter FCCBL (4482367910) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/44/82/36/79/4482367910@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@44/82/36/79@@AMEPARAM@@4482367910

Droższe są bakteriobójcze czyli odpada, tańsze z kolei są do osmozy z wydajnością 6l/min co wdg mnie też dyskwalifikuje.

4 Czy taki wkład

FILTR WODY - Wkład siatkowy 10" 100 mikronów (4444210517) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/44/44/21/05/4444210517@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@44/44/21/05@@AMEPARAM@@4444210517

ma racje bytu ? Bo jako pierwsza filtracja się nie nadaję o czym się tutaj dowiedziałem ale jako drugi? Jest to opcja żeby korpus nie wisiał bezproduktywnie.