Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Byłem dziś w Leroy Marlin zaszedłem na dział oświetlenia i znalazłem naświetlacz led. Stąd moje pytanie. Wystarczy kupić taki naświetlacz, dokupić wtyczkę, włożyć do kontaktu i już akwarium jest oświetlone? Czy trzeba kombinować z diodami i jakimiś zasilaczami? Posiadam standardowe 200 l, wystarczy jeden taki naświetlacz czy już dwa?

Gość pemergency
Opublikowano
Witam. Byłem dziś w Leroy Marlin zaszedłem na dział oświetlenia i znalazłem naświetlacz led. Stąd moje pytanie. Wystarczy kupić taki naświetlacz, dokupić wtyczkę, włożyć do kontaktu i już akwarium jest oświetlone? Czy trzeba kombinować z diodami i jakimiś zasilaczami? Posiadam standardowe 200 l, wystarczy jeden taki naświetlacz czy już dwa?

Wystarczy, zrobić tak jak napisałeś...

1_DSC01885.jpg

2x naświetlacz LED 6500k

• Dziękuję 1
Gość pemergency
Opublikowano
Pemergency a jak wysoko zawiesiłeś naświetlacz czy masz wbudowany w pokrywę?

b009d4e2822d68a7e540ab0962c99804.jpg

Odkręciłem 4 śruby od tej części z kablem, przedłużyłem kabel i cała tą duża część (zasilacz w obudowie) umieściłem przy wtyczce. Tym sposobem otrzymałem naświetlacz super slim i zamontowałem go pod pokrywą, 2cm nad taflą wody. Aczkolwiek gdyby było to możliwe to umieściłbym go 10cm nad

• Dziękuję 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Około pól roku temu zakupiłem dwa naświetlacze LED 10 W (Made in Chiny). Niestety musiałem dokonać w nich paru przeróbek. To co zobaczyłem po ich rozebraniu z lekka mnie zdziwiło. Dioda LED przykręcona dwiema, a nie czterema śrubkami, odblask - podobnie!!! Musiałem też zmodyfikować tak, aby zmieściły się pod pokrywą standard - Wromak. W tym celu oddzieliłem driver od lampy LED - tym samym zwiększyłem bezpieczeństwo przy akwa, ponieważ pod pokrywę dochodzi napięcie 12V oraz zmniejszyłem grubność całej lampy. Po odkręceniu wspomnianych już tylko dwóch śrubek na LEDzie okazało się, że jest pod nią zaledwie "kropla" silikonu termoprzewodzącego!!! Więc wyszlifowałem drobniutkim papierem ściernym powierzchnie po LEDem i posmarowałem ją silikonem z zawartością srebra (używanej pod procesory). Skręciłem całość i na razie działa świetnie. Temperatura obudowy naświetlacza pod pokrywą wynosi około 54*C. Teraz już wiem dlaczego tak często przepalały się te naświetlacze!!! Przypuszczam, że Kol. Pemergency wykonał podobnie, lecz tego nie opisał dokładnie :)

Ostatnie zdjęcie pokazuje aktualny stan mojego akwa.:)

post-14671-14695718405102_thumb.jpg

post-14671-14695718405405_thumb.jpg

post-14671-14695718406905_thumb.jpg

post-14671-14695718408427_thumb.jpg

post-14671-1469571840993_thumb.jpg

post-14671-14695718414321_thumb.jpg

post-14671-14695718425886_thumb.jpg

post-14671-14695718429286_thumb.jpg

post-14671-14695718432086_thumb.jpg

post-14671-14695718433611_thumb.jpg

• Dziękuję 1
Gość pemergency
Opublikowano
Około pól roku temu zakupiłem dwa naświetlacze LED 10 W (Made in Chiny). Niestety musiałem dokonać w nich paru przeróbek. To co zobaczyłem po ich rozebraniu z lekka mnie zdziwiło. Dioda LED przykręcona dwiema, a nie czterema śrubkami, odblask - podobnie!!! Musiałem też zmodyfikować tak, aby zmieściły się pod pokrywą standard - Wromak. W tym celu oddzieliłem driver od lampy LED - tym samym zwiększyłem bezpieczeństwo przy akwa, ponieważ pod pokrywę dochodzi napięcie 12V oraz zmniejszyłem grubność całej lampy. Po odkręceniu wspomnianych już tylko dwóch śrubek na LEDzie okazało się, że jest pod nią zaledwie "kropla" silikonu termoprzewodzącego!!! Więc wyszlifowałem drobniutkim papierem ściernym powierzchnie po LEDem i posmarowałem ją silikonem z zawartością srebra (używanej pod procesory). Skręciłem całość i na razie działa świetnie. Temperatura obudowy naświetlacza pod pokrywą wynosi około 54*C. Teraz już wiem dlaczego tak często przepalały się te naświetlacze!!! Przypuszczam, że Kol. Pemergency wykonał podobnie, lecz tego nie opisał dokładnie :)

Ostatnie zdjęcie pokazuje aktualny stan mojego akwa.:)

W naświetlaczach firmy VTAC, które instalowałem u siebie wszystko było skręcone tak jak należy, 4 śrubki, pasta pod diodą. Jeśli dobrze pamiętacie, zaliczyłem również próbę naświetlaczy z chin, dokładnie wersji slim 20W, po odkręceniu 4 śrubek mocujących szkło, odblask po prostu wypadł (nie był zupełnie przykręcony i trzymał się na "słowo honoru" :D a dioda przykręcona była jedną śrubką i w 70% wogóle nie dotykała radiatora :cool: Ponieważ światło z nich było dużo słabsze niż z vtac-ów mimo, że miały ponoć dwa razy tyle mocy, wylądowały od razu w koszu, nie warto było ich nawet skręcać spowrotem.

• Dziękuję 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam czy takie oświetlenie led będzie dobre do akwarium 240 l.:

Oświetlenie LED Malawi 2x100 cm NOWOŚĆ DIODA 5730 (5029335231) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img13.allegroimg.pl/photos/400x300/50/29/33/52/5029335231@@AMEPARAM@@13@@AMEPARAM@@50/29/33/52@@AMEPARAM@@5029335231

czy lepiej odpowiednie świetlówki.

Nie chce aby w akwa było bardzo jasno , ale ciemno też nie.

Opublikowano
Witam czy takie oświetlenie led będzie dobre do akwarium 240 l.:

Oświetlenie LED Malawi 2x100 cm NOWOŚĆ DIODA 5730 (5029335231) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

czy lepiej odpowiednie świetlówki.

Nie chce aby w akwa było bardzo jasno , ale ciemno też nie.

Szczerze ? Za 220 zł zrobisz o wiele lepszą lampę niż ta rura. Wystarczy poszperać na forum , tematów masa na temat ledów.

[300] Malawi