Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano
Akwaria juwel mają pompę przy filtrze. Woda ma falowac żeby napowietrzac. Mogę strumień pompy skierować do środka i będzie działać jako zwykła pompa cyrkulacja - dobrze rozumu je?

Jak masz ten badziewny filtr bioflow to nic Ci nie pomoże... żadne cyrkulatory itd, ten filtr się nadaje do biotopu z neonami nie do malawi. Cyrkulatory, o których pisaliśmy to tzw falowniki, generują zupełnie inny strumień niż wylot 5W pompy juwela. Jeśli nie chcesz usuwać tego filtra z baniaka to proponuję z niego zrobić typowego biologa, a z JBL mechanika. Wylot tego juwela skieruj po skosie na przednią szybę a JBL wzdłuż tylnej szyby. Jak kupa będzie leżała na piasku to się wtedy będziesz martwił co dalej ;)

Opublikowano
Jak masz ten badziewny filtr bioflow to nic Ci nie pomoże... żadne cyrkulatory itd, ten filtr się nadaje do biotopu z neonami nie do malawi. Cyrkulatory, o których pisaliśmy to tzw falowniki, generują zupełnie inny strumień niż wylot 5W pompy juwela. Jeśli nie chcesz usuwać tego filtra z baniaka to proponuję z niego zrobić typowego biologa, a z JBL mechanika. Wylot tego juwela skieruj po skosie na przednią szybę a JBL wzdłuż tylnej szyby. Jak kupa będzie leżała na piasku to się wtedy będziesz martwił co dalej ;)

Tak właśnie miałem zrobić jak piszesz. Cyrkulator i tak kupie, bo jednak chyba będzie mało na to akwarium. I patrząc jaka masz filtrację, to chyba też muszę coś dokupić?

Gość pemergency
Opublikowano
Tak właśnie miałem zrobić jak piszesz. Cyrkulator i tak kupie, bo jednak chyba będzie mało na to akwarium. I patrząc jaka masz filtrację, to chyba też muszę coś dokupić?

Nie sugeruj się tym jak ktoś ma, sprawdź najpierw jak sytuacja będzie wyglądała u Ciebie, a później kombinuj...

Opublikowano

No niestety tego problemu nie da się pozbyć w zupełności. Ja np przy podmianie zbieram kupki wężem z dna, a na drugi dzień znowu się pojawiają, jakby całe akwarium ktoś nimi posypał. Nic tu nie dał circulator 2000. Kupki sobie leżą i nawet nie myślą lecieć pod filtr. Dałem sobie spokój ;-) a skąd te czarodziejskie kupki się biorą to nie mam pojęcia.

WySwiftowane z Galaxy S4 na Tapatalk'u

Opublikowano

Najwidoczniej piasek ;-) zbyt miałki, bo nie mogę dać strumienia normalnie gdyż przewala mi on piasek. Dlatego muszę dawać go do góry.

Gość pemergency
Opublikowano
Najwidoczniej piasek ;-) zbyt miałki, bo nie mogę dać strumienia normalnie gdyż przewala mi on piasek. Dlatego muszę dawać go do góry.

ja mam falownik do góry ustawiony, piasek 0,5mm i zero kup...