Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

2 miesiace po zakupie ryb zostaly zaplodnione 2 samiczki.

Postanowilem przelozyc je do zbiornika 25L. Jedna wypuscila male z pyska kiedy ja przenosilem. 2 nie otworzyla pyska. Byly 2 razem 2h. Odlowilem teraz samiczke, ktora wyluscila male. 2 samiczka ma male with pysku a z nia plywaja male od poprzedniej ryby.

Kiedy odlawia sie samiczke zeby nie zjadla malych i czy moga przebywac ze soba np 2 lub 3 ryby w jedym akwarium?

Pozdrawiam

Opublikowano

Też się nad tym zastanawiałem. Mam w kotniku 8 małych dwutygodniowych. Teraz moja samica wielkości około 6 cm znów ma ikre w pysku. Czy bezpiecznie będzie wrzucić ją do tych małych?

WySwiftowane z Galaxy S4 na Tapatalk'u

Opublikowano

Witaj, samiczki w tak małym zbiorniku będą się gonić, chyba że zaopatrzysz się w jakieś rurki plastikowe żeby ryby miały jakieś schronienie. Miałem dwie samice w podobnym zbiorniku, ta większa goniła mniejszą tak długo, aż wypuściła młode. Ciekawostką było przejęcie przez tą większą młodych mimo że były innego koloru.

Samiczkę można umieścić z drobnicą:D

Opublikowano

moja rybka nie chcę zjeść małych bo ma jeszcze swoje pysku.

nie zdążyłem zauważyć czy się dręczą. Bo jedna samica była w akwarium tylko jedną godzinę.

Małe plywaja obok ryby, która nie jest ich matka. Ta by pewnie je zjadla gdyby nie miała swoich w pysku ;)

Opublikowano
Też się nad tym zastanawiałem. Mam w kotniku 8 małych dwutygodniowych. Teraz moja samica wielkości około 6 cm znów ma ikre w pysku. Czy bezpiecznie będzie wrzucić ją do tych małych?

WySwiftowane z Galaxy S4 na Tapatalk'u

Ta sama samica po 2 tygodniach ponownie nosi? Jeśli tak, to uważaj bo samiec może ją "zajechać"