Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników i klubowiczów.

Jestem na forum Klubu Malawi już od kilku miesięcy, od tego roku stałem się Klubowiczem i nie miałem okazji przedstawić swojego zbiornika. Powód był taki, że w zeszłym roku zrezygnowałem z palet na rzecz biotopu Malawi dając sobie czas na zapoznanie się z tym biotopem. Akwarystyką zajmuje się odkąd pamiętam, jednak z tym biotopem mam przyjemność po raz pierwszy.:rolleyes:

Krótki opis tego co mam:

Akwarium: 200x80x80, przednia i boczna prawa szyba ze szkła Opti White. Akwarium posiada wbudowany komin z trzema otworami o średnicy 32mm, zasypany kulkami Bio.

Oświetlenie: dwie rury T5 po 80W każda - Aqua Star.

Ogrzewanie: grzałka 300W

Temperatura: 27 stopni.

Podłoże: piasek kwarcowy 1mm w ilości 150kg oraz kilka kamieni Rocky Tree

Tło: styropian pokryty CR5 z jakąś tam imitacją kamieni /robiłem to po raz pierwszy/.

Sump: 200 litrów z czterema przegrodami. 1. Gąbka, 2. Ceramika, 3. Zeolit, 4. Pompa New Jet 6000. Za sumpem posiadam jeszcze filtr kubełkowy Aqua Nova 1500 zasypany cały kreamzytrem, który jest podłączony i sprzężony razem z sumpem.

Potrzebna mi będzie jeszcze pompa cyrkulacyjna ale to w niedługim czasie.

Roślinność: brak i nie przewiduje.

Ryby: na chwilę obecną posiadam 12 sztuk Placidochromis Mdoka oraz 8 szt. Labidochromis careuleus Yellow /wszystko to młodzież/. Niedługo dołączą jeszcze Aulonocara Fire Fish oraz Copadichromis mloto Ivory.

Ryby zakupione u Malawiana.

Co Wy na to. Proszę o opinię :P co można by było jeszcze zmienić. Jak zawsze krytyka mile widziana.

post-14087-14695717445239_thumb.jpg

post-14087-14695717451961_thumb.jpg

post-14087-14695717458706_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj!Popieram,otoczaki dużo lepiej by wyglądały.Cyrkulatory to z dwa by się przydaly,

Ps;zazdroszczę miejsca na taki baniak.

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak eliot12 tu masz rację z tymi kamieniami, mi się podobają choć jestem tego świadom, że do tła trochę nie pasują. Przy najbliższej renowacji zbiornika zostaną one wymienione. Kupiłem te kamienia okazyjne a że nadają się do akwa to je włożyłem. No i tak wyszło.:rolleyes:

Opublikowano
Witaj!Popieram,otoczaki dużo lepiej by wyglądały.Cyrkulatory to z dwa by się przydaly,

Ps;zazdroszczę miejsca na taki baniak.

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Dla mnie te kamienie wygladaja calkiem spoko , nie wszystko musi byc ( w tym przypadku ) okragle gdyz tlo ma taki wyglad. Mysle , ze mozna bardziej sciemnic swiatlo z tla i dodac troche niebieskiego odcieniu. Prawdopodobnie bedzie wygladalo to duzo lepiej. Miendzy innymi wyglada to jeszcze surowo , za 6 do 8 miesiecy kolorystyka tla i tak sie zmieni sama .

Nie wiem jaka posiadasz temperature w domu, mieszkaniu a dokladniej w pokoju w ktorym znajduje sie zbiornik , ale jezeli sa duze wachania zima i latem , nie wiem czy ta gazalka 300W na taki zbiornik jest odpowiednia.

W skali na 10 moge dac mocna 6stke.

Thanks,

Opublikowano

Zbiornik znajduje się w salonie. Grzałka 300W daje rade jednak w razie "W" mam jeszcze 200W. Co się tyczy światła to mam 2x80W T5 ale zostanie to zmienione.

Opublikowano
Zbiornik znajduje się w salonie. Grzałka 300W daje rade jednak w razie "W" mam jeszcze 200W. Co się tyczy światła to mam 2x80W T5 ale zostanie to zmienione.

Wstaw 2 termomentry pierwszy po prawej stronie zbiornika ( tuz przy samym dnie ) drugi po przeciwnej stronie. Zerknij jakie masz roznice .. Jezeli bede roznice , ( jak masz jakiekolwiek ) daj dwie grzalki 2x 150W . Jedna 300tka moze byc za malo , gdyz z tego co opisales samegio sampa masz 200 litrow ...

Cuz testuj ...

Opublikowano

Mam dwa termometry jeden w akwa drugi w sumpie. W chacie mam dość ciepło więc nie ma dużej różnicy. Do tego jeszcze musze zakupić odpowiednią pompę cyrkulacyjną i będzie OK. :P

Opublikowano

Macie racje z tymi kamieniami, że ja nie zwróciłem uwagi, iż to trochę się różni a to dlatego, iż tło robiłem po raz pierwszy a kamienie bardzo mi się spodobały. Poczekam jakiś czas i zobaczę jak to wszystko zarośnie glonami i wówczas będzie się prezentować.