Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w swoim akwarium 180l saulozi 1+3, rdzawe 6 szt, yellow 6 szt. Coś chyba im nie pasuje bo mam chyba bloat. Białe nitkowate odchody, blednięcie. Na początku podawałam im tropicala malawii i spiruline naprzemiennie. Obecnie od 4 dni Dainichi cichlid color supreme co drugi dzień i Naturfood premium cichlid S dla małych miesożernych co drugi dzień. Odstawiłam spiruline bo ponoć to szkodzi yellow i rdzawym. Proszę o radę Obecnie stosuję capisol Zooleku na robaki.

Opublikowano

Na początek radziłbym zmierzyć wszystkie najważniejsze dla ryb parametry wody więc pH, NH3/NH4, NO2, NO3 i po zweryfikowaniu szukał przyczyny dalej.

Na tę chwilę zrób im jedno/dwudniową głodówkę i karm samym Dainichi i NF

Opublikowano

Używam testów sery. Na początku jak wpuściłam ryby wykazywał niewielkie stężenie NO3 i NO2, Mam w filtrze wychwytywacze fosforanów i azotanów. Po dodaniu bakterii startowych Tetry zniknęły mi azotyny i azotany natomiast PO4 mam na poziomie 0,5 mg/l

Opublikowano

Właśnie już kiedyś o tym pisałaś i dziwi mnie to, że przy zerowym no3 i przy podwyższonym po4 nie wywaliło Ci sinic. Bo fakt faktem pokarm, który dawałaś du... nie urywa ale nie doprowadzi też do takich skutków. Jaki masz ten wychwytywacz no3 ?

Opublikowano

Mi się wydaje że po prostu testy masz walnięte i tyle.

Jakie dokładnie są to testy?

Może masz kogoś u kogo mogłabyś porównać te testy?

16 ryb w 180 litrach i NO3 na poziomie 0 to jakaś magia dla mnie.

Opublikowano

Kupiłam test JBL NO2 = 0, NO3=5mg/l, dlatego testy sery nie wykrywały obecności NO3 pierwszy stopień barwny to 25 mg/l. PO4 testów JBL nie mieli ale kupiłam holenderski test Saliferta wyszło w nim 0,1 ppm PO4 testem Sery wychodzi około 1 mg/l. Ryby dalej są blade, trochę mniej płochliwe.