Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jako że mój zbiornik (240l) kończy dojrzewanie, w sobotę wybieram się do Warszawy po długo oczekiwane rybki. Zwracam się z prośbą gdyż na pewno jesteście bardziej doświadczeni niż ja o pomoc w doborze obsady. Mając na uwadze niewielki litraż zbiornika oraz podobne upodobania żywieniowe ryb, moja propozycja jest taka: Pseudotropheus Saulosi jeden samiec trzy samice (1/3), Labidochromis Caeruleus 1/3, Melanochromis Maingano 1/3. Wiem że te dwa ostatnie ciężko odróżnić samca od samicy ale to czas zweryfikuje. Mogły by też być Lodotrupheus Sprengerae ale te średnio mi się podobają. Na początku mojej przygody z Malawi wolał bym mniej agresywne ryby. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Opublikowano

Dobry wybór, trzy gatunki w układach 1/3 do baniaka 240l dają mały bufor na dołożenie samiczki któregoś gatunku w razie potrzeby, ale co akwa to obyczaj - zobaczysz jak się sytuacja będzie rozwijała. Być może będzie własnie trzeba zostawić w baniaku po jednej samiczce Saulosi i Maingano więcej.

Opublikowano

Jest taka opcja że sprzedawca będzie w stanie odróżnić płeć młodych maingano oraz yellow? Czy to zawsze jest loteria.

Opublikowano

A gdyby okazało się że maingano zamiast 1/3 to cztery samce to jak to z czasem stwierdzić, po tym że nie podchodzą do tarła? Czy że będą wobec siebie agresywne?

Opublikowano

Jakoś trzymacie je w swoich baniakach to może i mi się uda :) zakupić od razu proponowaną obsadę czy wpuścić najpierw jeden gatunek i sukcesywnie dokładać?

Gość pemergency
Opublikowano
A tak na poważnie, zakupić od razu te trzy wybrane gatunki i wpuścić jednego dnia?

ja bym tak zrobił, zachwieje biologią na chwile... do max tygodnia wszystko wróci do normy.