Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj jak chcesz mieć filtrację opartą na dwóch filtrach zewnętrznych ,to 2028 na biologa się nadaje do tego np. jbl1500 . Lub 2028 biolog + mocny filtr wewnętrzny 2000l/h i może do tego jakiś cyrkulator ,ale to wszystko zależy od wystroju baniaka ustawienia kamieni .

Pozdrawiam

Gość pemergency
Opublikowano
Cześć , czy eheim professional 2 2028 bądż aquaone 1200 w połączeniu z moim starym eheimem 2215 zda egzamin w 450l?

Ten 2028 trochę słaby na mechanika, jeśli stoisz przed zakupem tego kubła może warto rozważyć zakup mocniejszego, mniej markowego filtra? JBL E1901?

Chyba, że masz go za grosze to można zaryzykować, dokładając dodatkowo cyrkulator.

Opublikowano

Eheim był ale się zmył, teraz mam okazje kupić po całkiem przystępnej cenie nowego fluvala 406 , myśle ze on z moim eheimem 2215 oraz cyrkulatorami powinny dać radę. Moglibyście potwierdzić? Błedy poprawie jak wróce do domu pisane z komórki.

Opublikowano

Zamiast fluwala 406 do baniaka do 400l ,ty masz 450l szkło, pomyśl jednak nad jbl 1901 dedykowany chyba do 800l szkła lub 1501 tak jak pisał ci kolega pemergency .Do malawki im większa pojemność filtrów tym lepiej ,a nadfiltracja mile widziana ,bo te ryby trochę brudzą Pozdrawiam

Gość pemergency
Opublikowano
Eheim byl ale sie zmyl, teraz mam okazje kupic po calkiem przystepnej cenie nowego fluvala 406 , mysle ze on z moim eheimem 2215 oraz cyrkulatorami powinny dac rade. Moglibyscie potwierdzic? Bledy poprawie jak wroce do domu pisane z komorki.

Kolego mam fluvala 406 jako biologa, jeśli wstrzymasz się do wieczora to przy podmiance nagram krótki filmik jak dmucha ten kubeł. Wrzucę również filmik z pompowania jbl e1901. którego używam już od jakiegoś czasu jako mechanika również w tym samym zbiorniku.

Ten fluval dupy nie urywa jeśli mogę być szczery, z resztą sam zobaczysz jeśli poczekasz.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Spoko super , dzięki za szybkie odpowiedzi , muszę dziś coś kupić koniecznie bo odpaliłem wczoraj 450 l pełne do połowy tylko na eheimie 2215 i cyrkulatorze 2000 lph , a powiedzcie szczerze czy fx5 da rad sam plus cyrkulatory, no i druga opcja co myślicie o aps 2000 ( tani i dostawa gratis na następny dzień)

Gość pemergency
Opublikowano
Spoko super , dzieki za szybkie odpowiedzi , musze dzis cos kupic koniecznie bo odpalilem wczoraj 450 l pelne do polowy tylko na eheimie 2215 i cyrkulatorze 2000 lph , a powiedzcie szczerze czy fx5 da rade sam plus cyrkulatory, no i druga opcja co myslicie o aps 2000 ( tani i dostawa gratis na nastepny dzien)

Piotrek APS 2000 to HW304 z tym, że na rynku w UK. Mnóstwo jest opinii na forum, można poczytać i się zastanowić, ale moim zdaniem, na mechanika do Twojego zbiornika ten kubeł się nie nadaje. Fx5 jak najbardziej da rade sam, jeśli tylko masz na niego miejsce to spokojnie ogarnie Ci całą mechanikę bez cyrkulatorów.

I jeśli dopiero wczoraj odpaliłeś baniak na biologu, to raczej nie ma powodu spieszyć się z zakupem mechanika. Masz na to sporo czasu, co najmniej kilka tygodni...

• Dziękuję 1
Gość pemergency
Opublikowano
Kupilem jednak uzywana fx5, jak najlepiej obsadzic ja mediami, gabkami, prefiltr ma rurce ssacej?

Dobry wybór kolego, to ma być mechanik czy biolog?