Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupuje kotnik i w pokrywie jest zwykła żarówka. Czy mogę wymienić ją na energooszczędną?

WySwiftowane z Galaxy S4 na Tapatalk'u

Opublikowano

..tylko, żarówki energooszczędne mają kiepskie barwy, największą barwę żarówki jaką w sklepie znalazłem była firmy Kanlux'a biała-zimna 20W z wartością 4400k (taką mam zamontowaną w krewetkarium z średnim efektem :/). Podobno w Tesco za groszowe sprawy są żarówki z barwą 6500k, ale jeszcze tego nie sprawdziłem.

Opublikowano

Oczywiście że możesz.

Jeżeli chcesz zimną barwę możesz nawet zastosować taką:

Żarówka LED E27 27 SMD 5630 biała zimna 5W CCD (4131200026) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img16.allegroimg.pl/photos/400x300/41/31/20/00/4131200026@@AMEPARAM@@16@@AMEPARAM@@41/31/20/00@@AMEPARAM@@4131200026

Opublikowano

w kotniku barwa nie ma znaczenia - przecież w nim ryby mają podrosnąć i zrobić stamtąd wypad - to nie akwarium dekoracyjne.

Opublikowano

Byłem w Tesco i nie napotkałem żadnej żarówki o zimnej barwie. Pech? Bo aż się wierzyć nie chce... Poszukam gdzieś indziej. Jak nie znajdę zamówię z linku wyżej.

WySwift'owane z Galaxy Tab 3 8.0 poprzez Tapatalk

Opublikowano

Znalazłem w OBI żarówkę firmy OSRAM z barwą 6500K (Cool Daylight) 12W=54W 650lm z gwintem E14. Cena to 19.99 zł więc chyba nie tak źle :)

Opublikowano

Titanic, pytaj lepiej o gwarancję , ja miałem 24msce i zdążyłem ją 3 albo 4 razy wymienić, już nie pamiętam, w każdym bądź razie ja mialem blisko tafli wody, do tego filtr zapuszczony z napowietrzaniem, i żarówki szlag trafial...