Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Powracam na forum po dość długim czasie, jednak przez czas swojej nieobecnosci ciągle u mnie pływały P.Saulosi

Po 8 latach obsada odeszła/wymarła, ale nadal uwielbiam te ryby, dlatego zwracam sie do Was z prośbą o pomoc z oświetleniem.

Przez ostatnie lata ciągle zmagałem się z pokrywami, strasznie mnie to zniechęcało do podziwiania akwarium, wieczne zacieki na szybach...

Teraz postanowiłem kupić w miarę porządne oświetlenie, w swoich mozliwościach cenowych, konkretnie mówie o:

http://www.akwarystyczny24.pl/an-nsl-1200-aluminiowa-belka-oswietleniowa-t8-1x30w-p-1198.html

pluś świetlówka http://www.akwarystyczny24.pl/jbl-solar-color-t8-90cm895mm-30w-swietlowka-t8-do-akwarium-wzmacniajaca-znaczaco-barwy-ryb-i-wzrost-roslin-p-1602.html

Co o tym sądzicie?

I pytanie dodatkowe, niekoniecznie związane w 100% z oświetleniem, ale dość mocno zintegrowane z belka, a mianowicie, czy szyby nakrywkowe sprawdzają się przy takich belkach? Jak wygląda sprawa z zaciekami na szybach?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeśli nie mogłeś dopasować oświetlenia to tą lampą na pewno sobie nie polepszysz ponieważ posiada tylko jedną rurę nie ma możliwości mieszania barw. Jeśli posiadasz jakieś możliwości manualne na twoim miejscu poszukał bym używaną belkę wybebeszył ją i zainstalował diody led power o różnych barwach tak aby wyciągną jak najwięcej kolorów z twojego akwarium.A o tym jest wiele wątków, które możesz poczytać.

Opublikowano

Najlepsze w tym jest to, że każde oświetlenie bedzie lepsze od dotychczasowego:)

Więc o efekt sie nie boję, aczkolwiek nurtuje mnie pytanie (kolejne) jako przykrycie akwarium zastosować szkło, czy plexe?

Szkło/plexe położyc na wzmocnienia, czy lepiej na górną część akwarium?