Yankee Opublikowano 9 Sierpnia 2006 #1 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Przymierzam się do przeprowadzenia gruntownych porządków w zbiorniku i zmianą wystroju. Muszę zrezygnować z posiadanej niewielkiej ilości zieleninki, bo od czasu uruchomienia denitratora przestała ona rosnąć. Czyli będzie takie malawi jak większość z klubowiczów preferuje - tylko skały wapienne i skaliste tło. Przy okazji zastanawiam się nad zmianą podłoża. Mam obecnie drobny żwirek i nie zauważyłem aby w jakiś sposób nie odpowiadał pysiom. Ale może jak już typowe malawi to dać piasek? Co wdług Was jeszcze przemawia za wyższością piaku nad żwirkiem? :?:
aditu Opublikowano 9 Sierpnia 2006 #2 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Co wdług Was jeszcze przemawia za wyższością piaku nad żwirkiem? :?: jak dla mnie to przede wszystkim to ze jest on wskazany dla pyszczakow, a nie zwirek
PiotrQ Opublikowano 9 Sierpnia 2006 #3 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Wkoncu sie zdecydowałes na piasek ? Pysiaki i żwir... mi to sie nigdy nie kleiło... Cóż, co przemawia.. No chyba to, ze ogromna wiekszosc podloza w malawi to piasek. Myślę, że jednak nie ma co dywagować nad zaletami piasku. Poprostu sam zobaczysz jak piasek włozysz Widok pysiaków siejących piasak, kopanie dołków do tarła, podkopywanie i inne fajne widoki Piotr.
Yankee Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Autor #4 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Wkoncu sie zdecydowałes na piasek ? Pysiaki i żwir... mi to sie nigdy nie kleiło... Cóż, co przemawia.. No chyba to, ze ogromna wiekszosc podloza w malawi to piasek. Myślę, że jednak nie ma co dywagować nad zaletami piasku. Poprostu sam zobaczysz jak piasek włozysz Widok pysiaków siejących piasak, kopanie dołków do tarła, podkopywanie i inne fajne widoki Piotr. w końcu wiem, że naturalnym podłożem jest piasek, co prawda moje pysiaki potrafiły zryć dno również ze żwirkiem ale jakoś tak nie bardzo widzi mi się wprowadzanie do akwa świderków
PiotrQ Opublikowano 9 Sierpnia 2006 #5 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 ale jakoś tak nie bardzo widzi mi się wprowadzanie do akwa świderków A ze zwirem ich nie miałes ? hmm.. bardzo pozyteczne stworzonka Piotr.
sisio Opublikowano 9 Sierpnia 2006 #6 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Właśnie przymierzam, w związku z przeprowadzką, do wymiany żwiru na piasek. Argumentami które mnie do tego skłoniły, to właśnie piasek jako naturalne podłoże w Malawi. Teraz pozostała tylko kwestia jaki piasek...
Yankee Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Autor #8 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 ale jakoś tak nie bardzo widzi mi się wprowadzanie do akwa świderków A ze zwirem ich nie miałes ? hmm.. bardzo pozyteczne stworzonka Piotr. w żwirku nie miałem, zawsze to między ziarenkami jakiś przepływ wody jest
PiotrQ Opublikowano 9 Sierpnia 2006 #9 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Pamiętajmy, ze one nie tylko mieszają nieźle, ale i przysługują sie tez wyjadając resztki niezjedzonych pokarmów itp Takie małe stworzonka, a jakze pozytywnie wpływaja na kazde akwa Taka mała gwardia poządkowa
aditu Opublikowano 9 Sierpnia 2006 #10 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Teraz pozostała tylko kwestia jaki piasek... o piasku mozesz poczytac troche w temacie PIASEK Z NAD MORZA
Rekomendowane odpowiedzi