Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra. To jesteśmy ustawieni. Dziś w pracy jeszcze zapiernicz więc dopiero wieczorkiem coś na Pw wyskrobię ;)

Zostałeś oficjalnie patronem mojego oświetlenia :)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A ja używam tego:

http://www.ledcompany.pl/moduly_led.php?pro_id=594

Bardzo sobie chwale. Kupiłem rurę dwumetrową w Bricomanie z alu anodowanego, przycialem piłką, i jedna listwa robi za dobarwiajacą wlasnie z tymi ledami. Przy maksymalnym zasileniu, walą po oczach, ale jak ktos chce miec w akwarium słoneczny, afrykański dzień, to przynajmniej przy głębokości akwa, minimum 30 modulow da w miarę mocne swiatlo...

Ja ten wyrób sobie bardzo chwałę. Montaż dziecinnie prosty. Trzeba tylko pamietac o zasileniu dedykowanym do modułów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak naprawde wszystko zalezy od tego jaka bedzie głębokość akwarium i jego długość. Oraz jak mocno chcesz sobie świecić :) Rownież musisz byc pewny, jaki kolor światła chcesz mieć :)

Kolega JemioloSeba prawdopodobnie użył modulow Samsunga białych zimnych i dodał tasmy led niebieskiej. A Ty jak widac, dążysz do RGB, ktore owszem ładnie świeci, ale nie swieci tak jak jasne ledy.

Tak wiec musisz sie zdecydować, jaki chcesz efekt końcowy.

Opublikowano

Masz rację myślę o tych rgb, bo wówczas przy zastosowaniu kontrolera MS35 można by ładnie symulować wschody/zachody słońca, no i mniej roboty przy tym, niż przy dokładaniu niebieskiej belki. Z tego co czytam to odpowiednia barwa światła ok 6500k - 10000k.

Niestety nigdy nie widziałem na żywo jak świecą takie ledy i trudno mi ocenić ile bym ich potrzebował, myślę jednak że jak prześpię się z tym tematem to zdecyduję się na jakiś mix :)

Akwarium będzie standard 120x40x50h

Opublikowano

Przy wysokosci 50 cm bedziesz potrzebował wieksza liczbę modulow białych, zimnych i paru niebieskich oraz kilku czerwonych by wybarwic ryby.

Przy 120 cm długości, listwa 100 cm alu albo wykorzystac blachę alu anodowaną o grubości min. 4-5 mm. Ale takich listw bedziesz potrzebował przynajmniej dwoch, czyli ok. 20 modulow na listwe 100 cm. Na 60 cm mozesz upakować jedna za druga - 12 modulow. Tak jest u mnie. Jeden moduł ma jesli dobrze pamietam, ok 3,5 cm/3,5 cm. Mozesz wiec policzyć, ile Ci wejdzie. Ściemniacz wydaje mi sie, ze gdzies znajdziesz, dzieki temu bedziesz sobie robił powolne rozświetlanie i gaszenie światła, co daje komfort rybkom. Ja mam rgb jako dobarwiajace swiatło.

Przy h=50 cm, akwarium jest pieknie oświetlone, ale nie wali światłem po oczach. Jesli chcesz miec mocne swiatlo, zawsze mozesz miedzy moduły wsadzić z 3 Power ledy, albo mocne ledowe reflektorki. Tu kombinacji moze byc sporo.

Musisz zdecydować sie jaka chcesz miec barwę swiatla, jak jasno.

Jak juz zdecydujesz, pomyślimy razem :) koledzy majacy ledy, sie tez dołączą :)

Opublikowano

No i znowu wyszło że człowiek całe życie się uczy.

Gdybym wiedział o istnieniu Conrad'a jakieś 2 miesiące temu oszczędziło by mi to dużo pracy, a tak niestety sterowanie taśmami musiałem zrobić na Rampie i wyłącznikach czasowych.

Po raz kolejny okazało się że "w kupie siła"

Opublikowano
Kolega JemioloSeba prawdopodobnie użył modulow Samsunga białych zimnych i dodał tasmy led niebieskiej. A Ty jak widac, dążysz do RGB, ktore owszem ładnie świeci, ale nie swieci tak jak jasne ledy.

Dokładnie tak. Użyłem 3 (słownie: trzech) modułów po 6,5 zł

http://softled.pl/pl/p/Modul-4-LED-z...msung-5630/139

+ zasilacz 35zł

http://softled.pl/pl/p/Zasilacz-LED-20W/87

+ taśma led niebieska 15 zł. Świeci znakomicie (jak dla mnie oczywiście) i o wiele jaśniej niż dotychczasowy halogen led. Moduły 5630 mają dodatkowy atut w postaci własnego chłodzenia. Nie wymagają montażu na żadnym aluminium bo mają swój własny radiator w postaci aluminiowej płytki. Ja zamontowałem je na profilu do montażu płyt kartonowo-gipsowych (5,5 zł za 2,6m) i nie nagrzewają się tylko są lekko ciepłe.

Kupiłem łącznie 11 tych modułów bo czytałem, że mniej więcej tyle mi potrzeba. Jak zaświeciłem całość to myślałem, że zejdę z tego świata. Ostatecznie 8 zostało w szufladzie ;)

• Dziękuję 1