Skocz do zawartości

Początek 500l z Pyszczakami Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszytskich forumowiczów, jestem nowy na forum trochę czytałem na temat Pyszczaków i kupiłem akwarium (150dł-60szer-55h) . nie wiem jak dobrać filtrację kubełek wykonam sam ponieważ mam możliwości i zdolności manualne posiadam głowicę od filtra z oczka , nie wiem jaki ma ona przepływ ale chciał bym wiedzieć jaki mieć powinna do takiego akwarium , filtr bedzie zrobiony z beczki 15l wypełniony ceramiką i bio balami , mechaniczny nie wiem jaki wybrać jaki ma mieć przepływ czytałem że pysie lubią spora nadfiltrację ale i tak nie wiem jaki wybrac, oświetlenie led jakie dobrac żeby rybki się czuły dobrze i fajnie wyglądały ?? ogrzewanie chce dac 2x 300w , Lampa uv-c opłaca się stosowanie ?? no i tło chciałem zrobic z czarnego łupka . z góry dziękuje za odpowiedzi :D

Opublikowano

myślę, że jako filtr wewnętrzny ( mechanik ) taki będzie odpowiedni

-----------------------------najmocniejszy jaki znalazłem

Lampa uv-c wydaję mi się całkowicie nie potrzebna (lepiej tą kasę zainwestować wystrój a zaoszczędzony prąd w pokarm bardzo dobrej jakości)

Popraw link bo będzie usunięty

Opublikowano

Powiem Ci kolego jedną rzecz odnośnie tła z łupków. Ładnie to wygląda przez pierwszy miesiąc. Potem zaczyna zarastać glonami i kamieni już nie widać. Oczywiście co kto woli ale ja bym już drugi raz takiego tła nie zrobił a za to czarne PCV w celu uzyskania głębi.

Opublikowano
a co sądzicie o głowicy atman at-203 ?? a jak mam dawać czarne pcv to nie lepiej i taniej pomalowac tylną szybe na czarno ??

Ja mam Atmana 201 który pracował do poprzedniego miesiąca. Teraz leży bo coś się spieprzyło i nie kręci a hałasuje i wibruje mocno. Generalnie gdyby nie duży pobór mocy to bym polecał bo sprzęt mimo wszystko solidny (ja kupiłem uzywany razem z akwarium i całym zestawem więc mi nie szkoda).

Poszukałbym czegoś o mniejszej mocy ale w głowicach to i tak różnice będą niewielkie zakładając przepływ na tym samym poziomie.

M

Opublikowano
Witam wszytskich forumowiczów, jestem nowy na forum trochę czytałem na temat Pyszczaków i kupiłem akwarium (150dł-60szer-55h) . nie wiem jak dobrać filtrację kubełek wykonam sam ponieważ mam możliwości i zdolności manualne posiadam głowicę od filtra z oczka , nie wiem jaki ma ona przepływ ale chciał bym wiedzieć jaki mieć powinna do takiego akwarium , filtr bedzie zrobiony z beczki 15l wypełniony ceramiką i bio balami , mechaniczny nie wiem jaki wybrać jaki ma mieć przepływ czytałem że pysie lubią spora nadfiltrację ale i tak nie wiem jaki wybrac, oświetlenie led jakie dobrac żeby rybki się czuły dobrze i fajnie wyglądały ?? ogrzewanie chce dac 2x 300w , Lampa uv-c opłaca się stosowanie ?? no i tło chciałem zrobic z czarnego łupka . z góry dziękuje za odpowiedzi :D

kolego idziesz pięknie - więc rób od razu dobrze.

ad. kubełka własnej roboty i głowicy z oczka wodnego.

W moim mniemaniu zła droga. kubełek będzie przeciekał zawsze przy otwieraniu więc zalejesz podłogę a pompy od oczek to duże moce, silne wibracje i hałas, a musi pracować zawsze całą dobę. Prąd do 2020r zdrożeje o 100-200% -pomyślałeś?

zobacz to może cię natchnie do bezpiecznej i energooszczędnej koncepcji.

20140415 112815 - YouTube

to chodzi w 120cmx40x45h na głowicy Aquael Circulator 2000 i stale bez względu na zapchanie gąbek faktycznie pompuje 2000l/h 27W i nawet przy tych wielkich gnejsach wymywa miejscami piasek aż do dna. Dokładając falownik Resun 4000 w twoich 450 litrach wody masz i nadfiltrację i cyrkulację z 33W.

Jak akceptujesz tą koncepcję to możesz zrobić taki aranż w pokoju jak moja nowa 150x45x45 właśnie ustawiona do uruchamiania.

b454518d6c11717dm.jpg

ad grzałki -wystarczy 2x 150W lub 1x300W w komorze pompy UV sobie odpuść a zaoszczędzoną kasę na rybki F1

ad oświetlenia - to temat rzeka i wymaga podania twoich preferencji co do jasności. Ryby to zaakceptują.

ad. tła z łupków - popieram koncepcję. Bo co prawda jak każdy kamień (Serpentynit i gnejs także zarasta) glonami najczęściej nie tymi które byśmy chcieli ale wygląda naturalnie.

Tło z czarnego PCV wewnątrz akwa też wygląda ładnie ale przy silnym równym oświetleniu przodu i tyłu już nie tak fajnie.

powodzenia - a jak chcesz szczegóły pisz na PW

Opublikowano
a jak mam dawać czarne pcv to nie lepiej i taniej pomalowac tylną szybe na czarno ??

Kolego, robiłem nie dawno akwarium i pomalowałem tylną szybe na czarno, szczerze mówiąc zastanawiam się teraz nad daniem spienionego pcv do środka ponieważ w akwa odbija mi się cały pokój. Co do foto tapet, przerabiałem temat z różnymi i zawsze się tam dostawało powietrze, lub odstawała na brzegach, wiadomo albo woda dostanie się między foto a szybę ogulnie jak dla mnie lipa. Pomalowana szyba wygląda bardzo ładnie ale jak pisałem, odbicie jest jej minusem. Tak że chyba pcv to najrozsądniejsze wyjście, no chyba że tło strukturalne. Pozdrawiam

Opublikowano

Polecam spienione pcv!!! co do filtracji jak masz pewność że zrobisz dobrze ten filtr zewnętrzny i nie boisz sie hałasu to rób ale jakby co polecam unimaxa 700 bardzo cichy i wydajny a na mechanika drugi kubełek może być JBL e1901.