Skocz do zawartości

2x external filter pomoc w modyfikacji/usprawnieniu filtracji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W 240-tce jak dla mnie starczy ci 3000l/h, IMHO twój wystrój skutecznie tłumi cyrkulację (nawet 12000l/h nie wydmucha nieczystości z zakamarków ;)) w baniaku i niezbyt ciekawie wygląda. Spróbuj przesłonić trochę sprzęt i może zostawić trochę wolnej przestrzeni na środku. Niestety odpowiednie ustawienie cyrkulacji to metoda prób i błędów.

-------------

Tak na marginesie to masz niezły misz masz rybny ale to temat na inny dział.

-- dołączony post:

Przyjacielu, napisałem koralia 4400 czyli 4400l/h, to odpowiednik kiepskiego chińskiego JVP o opisie 8000l/h (rzeczywisty jakieś 3500l/h, a może nawet nie)
A można wiedzieć jak to zmierzyłeś lub ktoś to zmierzył?
Gość pemergency
Opublikowano
W 240-tce jak dla mnie starczy ci 3000l/h, IMHO twój wystrój skutecznie tłumi cyrkulację (nawet 12000l/h nie wydmucha nieczystości z zakamarków ;)) w baniaku i niezbyt ciekawie wygląda. Spróbuj przesłonić trochę sprzęt i może zostawić trochę wolnej przestrzeni na środku. Niestety odpowiednie ustawienie cyrkulacji to metoda prób i błędów.

-------------

-- dołączony post:

A można wiedzieć jak to zmierzyłeś lub ktoś to zmierzył?

Można wiedzieć, jak najbardziej ;)

Eljot12 na prawdę nie chce mi się szukać tych konkretnych testów kolejny raz, ale podkleję na szybko te, które mam pod ręką dotyczące między innymi hydora, tunze i kilka innych, ale nie uwzględniające JVP. Zwróć uwagę na wyniki Tunze, wartość podana przez producenta 8000l/h, zmierzona 3500l/h, wyobraź sobie teraz jak w tym teście wypadłyby cyrkulatory JVP.

Link do całego artykułu http://www.advancedaquarist.com/2011/7/aafeature

image_full

Na koniec wydajność względem poboru prądu

image_full

Myślę, że troszkę odbiegliśmy od tematu, za co z góry przepraszam...

Opublikowano

Ja napiszę tak, mam JVP 3000l/h i koralię 1500l/h i w mojej subiektywnej ocenie ten pierwszy dmucha znacznie silniej pomimo szerszego strumienia, widziałem jak dmucha JVP 102 czyli 5000l/h i to już jak dla mnie za dużo na 120 cm.

Przy cyrkulatorach duże znaczenie ma ukształtowanie wylotu im szerszy tym pomiar punktowy (chyba taki robili w tym teście) będzie mniejszy. Porównując subiektywnie i organoleptycznie ;) aquael 2700 dmucha mocniej niż JVP ale widać na oko że ma mniejszy strumień. Np. pompa cyrkulacujna 5000l/h z wylotem o średnicy 1,5 cm wychlapywałaby wodę z 240 litrów :)

--------------------

Jak mniemam producenci idą na łatwiznę i liczą to na podstawie wielkości i rodzaju "śruby" i prędkości obrotowej :).

Opublikowano

No niestety wiem, ale te akurat okazy dostałem free (nawet do końca nie wiem co mam w tym akwarium) jak kupiłem akwarium, to samo ze skałkami... szukam wapieni albo piaskowca ale w okolicy na składach mają samą drobnicę, w zoologach też nic ciekawego nie ma. Białe skałki albo żółte mnie tylko interesują. W następny weekend zmiana wystroju... wszystkie kamienie idą na boki, i środek będzie wolny... Tło przykleiłem z tyłu jak akwa stawiałem i po tygodniu się odkleiło... nie wiem czy nie spuścić ~70% wody, odsunąć akwa i nie pomalować na czarno... jeszcze nie wiem czym...

6000l/h czy 12000l/h ?

Aquarium Wave Maker Wavemaker Fish Tank Powerhead All Pond Solutions WM range | eBay

Opublikowano

OK po re dekoracji akwarium. Fluval robi już jako mechanic, APS biolog.

Pozostaje kwestia cyrkulatora/wave makera.

Ale mam dylemat kupić jeden markowy np Koralia, czy APS podwójny 6000/12000 ?

Czy może 2 ?

Wiem, że jednak APS będą miały niższy flow rate niż jest to podane ale zawsze można wyloty skierować w przeciwna stronę. Mam na myśli, że będą bardziej uniwersalne...

Mały schemacik jak u mnie wygląda przepływ wody:

I na drugim zdjęciu jak wygląda zbiornik po małym przemeblowaniu:

Proszę o edytowanie i zaznaczenie na schemacie gdzie mogłyby być cyrkulator(y)?

post-14884-1469571723273_thumb.jpg

post-14884-14695717233184_thumb.jpg

Opublikowano
jvp-201 nie będzie za duże do mojego baniaka?

Jeśli się nie mylę to są "sklejone" dwa po 3000l/h dlatego podają 6000l/h. IMHO spoko, tylko że to dość duże jest.