Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

W sierpniu tamtego roku postanowiłem zacząć kolejną przygodę z akwarystyką po około 15-20 latach przerwy :). Baniak 200l dostałem od dobrego kolegi z pokrywą i tłem strukturalnym 100x40x50.

Z racji tego , iż mieszkam w bloku z wielkiej płyty od samego początku był plan , że szafka z akwarium ma wisieć , więc zaczęło się latanie po sklepach i hurtowniach.

Kupno profili zamkniętych 30x30x3 w garażu cięcie , spawanie no i malowanie.

Docelowo baniak będzie większy dlatego szafka zrobiona na 130x50. Stelaż przykręcony jest do ściany na 45 śrubach.

t2008698_20131124-180414.jpg

Następnie zamówione na wymiar płyty i przeniesienie gniazdka elektrycznego do środka szafki. Pozostało jeszcze kupić styropian 3cm i na wymiar powciskać go w stelaż by wyciszyć całą szafkę. Z racji tego , iż za ścianą jest łazienka i stoi pralka w ścianie będą zrobione otwory i poprowadzona instalacja do spuszczania i dolewania wody :).

W trakcie kombinowania szafki zaczęło się zbieranie gratów. Wpadł filtr FLUVAL 205 (wkłady :bio ceramika , zeolit , koral , wata) , napowietrzacz OXYBOOST APR200 , świetlówka na razie jedna stara OSMRAM L30W/840 lumix. Piach kupiłem w OBI za pierwszym razem kwarcowy ozdobny jednak jakość nie była za ciekawa i padło na piasek do piaskownic.

Pod baniakiem i piaskiem zawitała pianka. Jeśli chodzi o dekorację to wybór padł na antico onyx. Dojrzewanie wody bezproblemowe ok 1 miesiąca (nawet woda nie zmętniała w tym czasie) z zastosowaniem preparatów Esklarin BactoActive.

t1976225_2014-03-25-17-37-58-hdr.jpg t1976224_2014-03-25-17-37-32-hdr.jpg

Po za kupie testów tropikala i sprawdzeniu parametrów wody przyszła pora na wpuszczenie nowych domowników. Zawitały dwa glonojady i 13sztuk czerwieniak dwuplamy :

http://www.superakwarium.pl/czerwieniak-dwuplamy-id535.html

Rybki od wczoraj w nowym domu na razie przepłoszone , ale w nocy po zgaszeniu światła z ciekawością latały po baniaku :). Jak się zadomowią cyknę jakieś ładne fotki ;)

Prosił bym o poradę w kilku kwestiach mianowicie :

1. Jakie proponujecie świetlówki ?

2. Czy jeden filtr kubełkowy wystarczy , czy jeszcze coś dołożyć ?

3. Ogólnie mieszkanie mam bardzo ciepłe i średnią temperatura w zbiorniku to 25-26 stopni czy jest sens kupować grzałkę ?

4. Rybki dostałem od kolegi mają apetyt , były i są karmione pokarmem sera granured. Czy zostawić obecny pokarm skoro rybki są do niego przyzwyczaiły ? czy zmienić na jakiś inny lepszy ?

Z góry dziękuję bardzo za porady no i zapraszam do komentowania :).

Pozdrawiam Miłek

Opublikowano

Witaj

Jak się pewnie zorientowałeś trafiłeś na forum biotopu Malawi a twoje ryby tam nie występują :).

Oczywiście chętnie pomożemy w sprawach technicznych ale musisz zadać konkretne pytania w odpowiednich działach. Ten dział służy tylko do przedstawienia się i ew. komentarzy odnośnie wystroju, który dla twoich ryb powinien być zgoła inny niż w Malawi.

Opublikowano

Nie pomyliłem docelowo będą pielęgnice te rybki to prezent na początek (kolega poinformował mnie , że żyją w Nilu). Od miesięcy szperam po Waszym forum wyczytałem wiele cennych porad , informacji i dalej liczę na fachową pomoc ;).

Lipnie tak się patrzy na pusty baniak :(. Docelowo będą dwa gatunki :)

Opublikowano

niewielu z nas pewnie zna się na rybach z Nilu :)

warunki oświetleniowe, temperaturowe, to ile one wydalają materii organicznej i jak je karmić - to wszystko pytania spoza kręgu naszego zainteresowania, więc słabo mozemy ci poradzić, bo znamy się na pielęgnicach z jeziora malawi, paletki i skalary to też pielęgnice - a nie koniecznie to co dla nich dobre jest dobre i dla naszych ryb.

Jak już podejmiesz decyzję o tym jakie ryby będziesz chciał mieć docelowo, wybierzesz obsadę - to ci pomożemy. Na razie pytasz się o mgliste plany, a ciężko jest coś z takich rzeczy coś konkretnego powiedzieć.

Opublikowano
Z racji tego , iż mieszkam w bloku z wielkiej płyty od samego początku był plan , że szafka z akwarium ma wisieć , więc zaczęło się latanie po sklepach i hurtowniach

...podpisuję się pod tym co koledzy wyżej napisali! Ale intryguje mnie to dlaczego wybrałeś taki sposób zamontowania szafki a nie tradycyjny? ( biorąc pod uwagę to co w cytacie).

Opublikowano

w sklepie "Malawi" w Gliwicach wisi akwarium 720 l. w taki sam sposób zawieszone - wisi wiele lat a właściciel śpi spokojnie ;)

Opublikowano
w sklepie "Malawi" w Gliwicach wisi akwarium 720 l. w taki sam sposób zawieszone - wisi wiele lat a właściciel śpi spokojnie ;)

Śpię spokojnie , wyliczone z takim zapasem ze prędzej się kolejny dom w Bytomiu zawali niż te akwarium odpadnie ze ściany :D do tego mieszkanie porządnie ubezpieczone z dodatkowym OC na 80 tysięcy ;).

...podpisuję się pod tym co koledzy wyżej napisali! Ale intryguje mnie to dlaczego wybrałeś taki sposób zamontowania szafki a nie tradycyjny? ( biorąc pod uwagę to co w cytacie).

Lubie rzeczy oryginalne , pokój świeżo po remoncie , więc wszystkie meble które zawitały i zawitają mają wisieć 15cm nad ziemią. Bardzo mi się taki dizajn podoba do tego jest mega praktyczny jeśli chodzi o utrzymanie czystości :).

niewielu z nas pewnie zna się na rybach z Nilu :)

Jakoś w to nie wierzę , widzę sporo tu zapaleńców ;) Afryka dzika dawno odkryta to pewno się gdzieś pielęgniczki spotkały :D . Oczywiście żartuję sobie , macie rację słabo sprecyzowałem pierwszy post powinienem dodać jakie mam plany co do rybek , bo te moje pasują tutaj jak świni siodło :). W ogóle jakoś dziwnie się człowiek czuje niby z forami jestem ogarnięty (jestem moderatorem na sporym forum 40.000 użytkowników) a tu nagle regulaminy trzeba czytać i człowiek raczkuje :P

Nie pozostaje nic innego jak otworzyć chmielowy soczek i poczytać na temat doboru jakiś ciekawych rybek.

Podziękował i Pozdrawiam Serdecznie

• Dziękuję 1
Opublikowano

Co do sposobu montażu stelażu na ścianie ,super pomysl i design, u mnie podobnie przez 2 lata tak stało i nic się nie działo. Podobnie.. bo nie miałem całego stelażu , jedynie blat 4cm, na profilach zamkniętych których nie bylo widać gdyż byly zabudowane w ścianie . Taki efekt wiszącej pólki , stalo na niej również 200 L . pozd

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja od kilku miesięcy mam w swoim Hypermaxie złożem HEL-X MBBR 13KLL+ [https://allegro.pl/oferta/hel-x-mbbr-13kll-1-litr-wklad-filtracyjny-14189135440] Złoże to, podobnie jak K1  wymaga ciągłego ruchu wody w filtrze - najlepiej gdy woda porusza je od góry. Niestety obieg wody Hypermaxie jest od dołu i wymusza go konstrukcja koszy filtra. Próbowałem różne metody, zacząłem od wycinania dna w koszach, żeby zapewnić większą przestrzeń na złoże - niestety kierunek wody do góry unieruchamiał złoże "pod sufitem" i nie było ono w stanie się poruszać. Ostatecznie wyjąłem wszystkie kosze, zostawiłem tylko ten przykręcony do głowicy filtra jako zabezpieczenie pompy. Filtr mam wypełniony w 60% złożem, woda wpada od góry i porusza całe złoże. Obudowa filtra jest na tyle gruba, że w normalnych warunkach nie słychać jak złoże pracuje w środku - jak przyłożę telefon do filtra i nagram dźwięk  wtedy słychać, że coś tam w środku stuka. Chciałbym tu jednak podkreślić, że przed Hypermaxem mam dwa prefiltry HW 603. Z drugiej strony akwarium mam starego poczciwego Unimaxa 500 z dwoma prefiltrami HW 603, w którym w dolnych koszach mam trochę ceramiki i żywice PA 202, natomiast dwa górne kosze mają wycięte dno i fruwa w nich reszta złoża MBBR. W sumie mam 8l złoża, dobrane tak, aby stanowiło 60% pojemności filtrów. System się u mnie sprawdza, co tydzień przy czyszczeniu prefiltrów robię podmianki ok 30% wody i nie mam żadnych problemów z parametrami wody.
    • W mojej opinii dobra ceramika to tylko chwyt reklamowy i mit. Najtanszy pumeks ogrodniczy będzie działał tak samo jak nieporównywalnie drogi Matrix. Oczywiście to Twoj wybór i pieniądze. Osobiście wybrałbym gąbki, są sprawdzone przez wielu użytkowników tego forum.
    • To mnie mocno zdziwiłeś. Gdybym jednak zrezygnował z pomysłu odnośnie K1 to może jakaś dobra ceramiką? No nie wiem a może mieszanka Aquaela NANOMAX BIO,NATUREMAX BIO i PEARLMAX BIO? Więcej gąbek niż 3 kosze to bym już nie chciał.
    • Nie licz na to, że K1 w koszach będzie się w jakikolwiek sposób poruszać. Jako złoże stałe będzie dużo mniej skuteczne od ruchomego. Dlatego zamiast K1 wypełnij kosze pociętą w kostki gąbką 10ppi.
    • Witam wszystkich. Jeżeli temat w złym miejscu to bardzo proszę o przeniesienie do właściwego działu. Mam do was pytanie a właściwie kilka pytań odnośnie mojego zamysłu odnośnie mediów w Ultramax BT.  Docelowo będą pracować dwa filtry Ultramax Bt i oba z takimi samymi mediami. Mój zamysł jest taki licząc od góry: 1 - GĄBKA 30 PPI 2 - EVOLUTION AQUA K1 3 - EVOLUTION AQUA K1 4 - GĄBKA 30 PPI 5 - GĄBKA 20 PPI Czy według was taki układ mediów w filtrze może być? Trochę poczytałem tutaj na forum o K1 i bardzo mnie zaintrygował ten rodzaj wkładów filtracyjnych. Kosz w filtrze według producenta ma 1,9 l. Ile K1 powinno się znaleźć w jednym koszu? Do oporu?Czy zostawić trochę luzu? Czy K1 słychać w filtrze jak się poruszają czy jednak kosz w filtrze to trochę za mało i za duźo ruchów K1 nie będą miały? Macie u siebie w filtrach K1? Jak się sprawdza? Z góry bardzo wam dziękuję za każdą wypowiedź w tym temacie. Pozdrawiam  Robert   
    • Witam,   Mam szanse dostać stół z byłej linii produkcyjnej za darmo. Jest to prosty blat z drewna o grubości 4 cm, wymiary to 180x90cm. Blat jest łączony z 6 desek o wymiarach 180x15x4. Wszystko jest oparte na stelażu metalowym, spawanym, profil zamknięty, wymiary profilu to 5x3 cm. Stół jest w bardzo dobrej kondycji, bez wypaczeń, trzyma wymiary na całej długości i wysokości. Chciałbym na tym postawić na środku nowe akwarium 120x40x50 gr. szkła 8mm, wszystko razem pewnie będzie ważyło około 320-350 kg. I pytanie czy z waszych doświadczeń wynika, że taki stół wytrzyma takie obciążenie? Jeżeli komuś potrzebne zdjęcie do lepszej oceny sytuacji to mogę poprosić to mi prześlą.   Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam
    • No już mam tego Eheima i jest już podłączony i pracuje. Nie było żadnych problemów. Sama konstrukcja tych filtrów zarówno 250 jak i 600 jest dużo wyżej niż tego Jbla e1502. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło aby brać tego jbla.
    • @duchJeżeli chodzi o nasz biotop  to pamiętaj , że bez względu jaki filtr uruchomisz to deszczownia jest zbędna. Dodatkowe , osobne napowietrzanie może się przydać w razie jakiejś choroby czy awarii ale też bez niego się obędziesz chociaż nic nie stoi na przeszkodzie aby było. Natomiast deszczownia zawsze zmniejsza przepływ filtra i to w sposób znaczący.  Jeżeli ustawisz wylot filtra czy filtrów w ten sposób , że  wylatująca woda będzie łamać lustro wody to będziesz miał wystarczające i bardzo dobre napowietrzanie.  Ja we wszystkich akwa z rybami z J.Malawi  zawsze tak robiłem. Czyli jest tu pewne pole manewru aby nie zmniejszać przepływu .
    • A ja się z tym nie zgodze bo mam w drugim baniaku 112 litrów Eheim Professional 4+ 250 (czyli mniejszy) i jest bajka, filtracja jest super, nie zapycha się szybko nawet po pół roku pracy. A przed nim miałem pare lat temu Aquael Unimax 250 i to dopiero był szajs. Bardzo szybko się zapychał. System automatycznego zalewania totalnie przekombinowany(już po 2 miesiącach nie chciał zalewać filtra). A ultramax albo hypermax? Niewiem, może są lepsze, nie będe się wypowiadał bo ich nie testowałem.
    • Miałem u siebie w 260 l dwa Eheim Professional 4+ 600 i powiem ci że to był mój największy błąd.Z filtracją był dramat.Robiłem różne kombinacje z wkładami(gąbki,waty itd) i wielkie g.... Może ta firma robiła kiedyś dobre filtry ale na przykładzie tych dwóch egzemplarzy mam zupełnie inne zdanie. Jak dla mnie teraz Ultramax BT lub Hypermax BT. 
  • Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.