Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesteś pewny, że to sinking?

Swoje mam z oryginalnego opakowania, nówki. Moje po 15 minutach namaczania w wodzie o temp. 25 st.C zdecydowanie mniej pęcznieją. Zresztą widać to na zdjęciu.

Te twoje zwiększają rozmiar o co najmniej 50%. Tak duża rozbieżność musi z czegoś wynikać. Może z warunków przechowywania, terminu ważności... Trudno powiedzieć.

Ocena jest o tyle trudna, że porównujemy inne granulki. W moim porównaniu wybrałem jedną granulkę i zrobiłem zdjęcie przed i po namaczaniu.

Opublikowano

Oki, właśnie znalazłem. To ja używam excel floating type i gold sinking. Mimo wszystko po doświadczeniu z gold sinking jednak bym namaczał.

Dodam jeszcze, że również kupuję w oryginalnych opakowaniach i w cenach nie odbiegających od normy. Na obu opakowaniach termin przydatności do 05.2016.

Opublikowano
Tak, występuje :). Nie doczytałem i zrozumiałem, że to był sinking. Jeśli to zwykły to takie pęcznienie jest bardzo możliwe.

Dobrze zrozumiałeś bo to był sinking. Pierwsze zdjęcie przedstawia sinking, dopiero na drugim jest floating. Tak jak napisałem, doświadczenie z gold sinking nauczyło mnie aby jednak namaczać (tak jak mówi tabela pokarmów).

Opublikowano
Widze ze rozwilela sie ciekawa dyskusja:-)Powiedzcie mi jeszcze czy stosujecie ten pokarm(lub wogole granulat )jako podstawowy pokarm czy bardziej jako urozmaicenie diety swoich pysi?Ile razy w tygodniu wasze rybki dostaja ten pokarm.Pozdrawiam

Osobiście stosuje Hikari cichlid excel sinking, Hikari Cichlid Gold,( i zawsze namaczam) na przemian z O.S.I. VividColor, NatureFood premium cicho id, Dainichi i spiruliną firmy Glopex

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Drodzy moi milusińscy... Przy każdym pokarmie w granulacie jest różnica między suchym, a namoczonym. Jest też zasadnicza różnica między "namoczonym", a "rozmoczonym". Temat został wyczerpany. Mamy różne zdania bo i doświadczenia inne. Jedno wam powiem, róbcie tak, żeby ryby były ładne i zdrowe. Nie ma jednej ustalonej i pewnej formuły.

Opublikowano
Temat został wyczerpany. Mamy różne zdania bo i doświadczenia inne. Jedno wam powiem, róbcie tak, żeby ryby były ładne i zdrowe. Nie ma jednej ustalonej i pewnej formuły.

Sorry CoolPhone ale takim tekstem to byś większość rozmów na tym forum zakończył po pierwszych dwóch postach. Nie o to chodzi w rozmowie aby każdy się zgadzał. Nie uważam też tematu za wyczerpany bo jak widać ciągle ktoś ma coś do powiedzenia.

Opublikowano

Wywiazala sie ciekawa dyskusja:-)Powiedzcie mi czy mozna stosowac ten pokarm(lub wogole granulat)jako pokarm podstawowy czy moze lepiej jako uzupelnienie diety.Ile razy w tygodniu uzywacie tego pokarmu?

Opublikowano

Przy mbunie jak najbardziej można stosować jako podstawę. Excel Sinking nie trzeba namaczać, wybarwiający Gold Sinking jako pokarm uzupełniający / wybarwiający już trzeba namaczać.(przynajmniej tak wynika z doświadczeń JemioloSeba)