Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciał bym odświeżyć trochę temat zapytaniem, być może głupim ale muszę Was spytać.

Mam 4 Crabro, od stycznia, są młode około 8 cm. Do tej pory byłem pewien że wśród nich pływa przynajmniej 1 samiec ponieważ ryba dominowała zdecydowanie w "stadzie" i jako jedyna wybarwiała się na ciemno momentami prawie na czarno i potrafiła przeganiać resztę.

Wczoraj widziałem jak stroszy się do innej crabro i po jakimś czasie u tej drugiej zauważyłem ikrę w pysku. Bardzo się ucieszyłem, pomyślałem sobie, młody samczyk się spisał gdy nagle zobaczyłem u niego w pysku również żółto-pomarańczowe ziarenka ikry. Cholera zgłupiałem, samiec z ikrą w pysku ???

Czy to możliwe, czy to jednak samica, która dominuje wśród moich Crabro a "tatuś" niepozorny z cicha pęk pozostaje anonimowy?

Ale jak już pisałem powyżej, właśnie ta ryba którą podejrzewałem że jest samcem, wybarwiająca się zdecydowanie najciemniej, strosząca płetwy do reszty crabro wraz z drugą do której się stroszyła inkubuje ikrę, możliwe że to mimo wszystko samiec ? Nigdy nie słyszałem o czymś takim.

Opublikowano

U pyszczaków nie występuje sytuacja w której samiec inkubuje. Natomiast samice również mogą być ciemne a czasem i silniejsze od samca. Szybka zmiana koloru jest tym rybom potrzebna do oszukiwania sumów z którymi koegzystują. Zmiana barwy jest więc potrzebna przedstawicielom obu płci. Pytanie jest jedno ... kto jest ojcem i czy w ogóle jest ojciec. Samice mogły się wytrzeć ze sobą i zaraz ikra zniknie z ich pyska, gdyż jako niezapłodniona zostanie połknięta.

Opublikowano

Od wczoraj obie samice cały czas inkubują.

Jak myślicie jest szansa że jednak w mojej czwórce jest jakiś "ukryty", zdominowany samiec i ikra jest jednak zapłodniona?

Osobiście nie wydaje mi się :( jeszcze nie widziałem i nie słyszałem żeby u pysków w grupie samców z samicami dominowała właśnie samica i przystąpiła do tarła ze zdominowanym samcem. Pewnie mam 4 samice chyba że ma znaczenie że są to jeszcze młode rybcie, jak pisałem wcześniej około 8 cm i samiec jeszcze się nie ujawnił ???

Jeżeli się mylę to rozjaśnijcie mi w głowie, proszę.

Opublikowano

Sytuacja taka jest jak najbardziej realna. Wystarczy, ze samiec jest z innego miotu i wtedy może być mniejszy a jeśli jest obrotny zachęci samice do tarła. U mnie socolofi dośc długo był od samic mniejszy i słabszy, gdyż był młodszy. Z początku samice wolały same siebie ale z czasem samiec mimo, że słabszy zaczął w czasie tarła być dopuszczony do łask. Później oczywiście totalnie zdominował samice. 8 cm crabro to oseski ;). Drugim rozwiązaniem jest to, ze gotowymi do tarła samicami zaopiekował sie samiec innego gatunku. W niektórych przypadkach samice donoszą młode bastardy.

Opublikowano

Ok rozumiem, tylko że moja dominująca samica nie jest naj większa z całej czwórki, jedna może dwie ryby są nawet nieco większe, masywniejsze a ta cały czas wybarwiona naj ciemniej (z czarnymi płetwami grzbietową, ogonową i brzusznymi) inkubując ikrę chowa się w szczelinach tła strukturalnego albo przegania resztę po całym akwarium. Druga inkubująca samica zachowuje się zgoła odmiennie, jest spokojna i nikomu nie wchodzi w drogę.

Opublikowano

Tak jak wspomniałem kolor tylko zazwyczaj a nie zawsze jest wyznacznikiem płci. wśród większych ryb może być samiec. Z czasem za pewne zczarnieje ale to są na prawdę młode ryby. Może masz ciapowatego samca ale z czasem i tak będzie za pewne silniejszy od samic. Obserwuj też czy któryś z samców innego gatunku nie ma mezaliansowych ciągot .