Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników

Mam filtr wew. Eheim 2228 od ponad roku. Nie wymieniałem wkładów od samego początku. Wiem że należy podmienić tylko 50% wkładów żeby nie doszło do zachwiania równowagi biologicznej. Znalazłem oryginalne wkłady do tego filtra ale cena trochę mnie zszokowała.

Mam pytanie czym mogę zasypać kosze (zamienniki eheim)

Licząc od dołu mam:

-eheim mech 2l

-gąbka niebieska

-substrat pro 2l

-potem znowu substrat pro 2l

-biała włóknina

Chciałbym się też dowiedzieć jak czyścić filtr wew. Przy każdej podmianie płuczę gąbkę w spuszczonej wodzie. Sęk w tym że gdy odłączam filtr od zasilania to wszystkie brudy z gąbki spadają znowu do akwarium. Czy jest na to jakiś sposób:)

Za pomoc z góry dziękuję

Opublikowano

Mam ten filtr. Jeśli chodzi o zamienniki to po roku czasu nie widzę potrzeby wymieniania żadnych wkładów za wyjątkiem włókniny. Jeśli już jednak pytasz to ceramikę biologiczną wystarczy wypłukać w wodzie z akwarium. Załączoną przez eheima ceramikę mechaniczną wymieniłem na gąbkę z allegro na wymiar, którą samemu przycinasz na kształt koszyka. Masz różne gęstości np:

AQUAWILD Bio-Sponge 50x50x5cm __ Gąbka drobna (3889585983) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/38/89/58/59/3889585983@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@38/89/58/59@@AMEPARAM@@3889585983

Wystarczy spokojnie na 2 kosze. Możesz też nią zastąpić orginalne gąbki eheima.

Zamiast oryginalnej włókniny świetnie sprawdza się tania jak barszcz ovata:

owata wysokopuszysta 150g/m2 watolina włóknina (3882280583) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img09.allegroimg.pl/photos/400x300/38/82/28/05/3882280583@@AMEPARAM@@09@@AMEPARAM@@38/82/28/05@@AMEPARAM@@3882280583

Co do płukania filtra wewnętrznego to dobrym sposobem jest założenie na gąbkę przed jej zdjęciem małego woreczka foliowego. Wyciągasz wtedy gąbkę w woreczku wraz z całym syfem.

Opublikowano

Dzięki. Pytanie czy wymienić ceramikę mechaniczną na gąbkę czy na inną ceramikę, a może na wkład biologiczny? Nie stosuję na wlocie żadnego prefiltra. Rurkę mam szklaną z drobnymi nacięciami zasklepioną dołem. Co do filtra wewnętrznych. to dobry pomysł:)

Opublikowano

To Twoja decyzja. Ja wymieniłem ceramikę mechaniczną na drobną gąbkę bo wydaje mi sie, że lepiej spełnia swoją funkcję. Gąbka to też dobre siedlisko dla bakterii.