Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałem zapytać jaką obsadę byście zaproponowali w takim zestawieniu:

Metriaclima callainos

Aulonocara fire fish

Pseudotropheus Acei

Pseudotropheus saulosi

zbiornik 150/40/40

Pozdrawiam

-- dołączony post:

Ok. Poczytałem trochę na forum i widzę że fire fish nie pasuje do reszty. Jednak żonie się podobają i tu pytanie, czy jakieś problemy w tym składzie mogą się pojawić?

Opublikowano

Widzę że jesteś nowy na forum proponuję poczytać jeszcze trochę i się jeszcze poważnie zastanowić czego dokładnie chcesz.Jeśli chodzi o obsadę którą tutaj wymieniłeś to rdzawy pasuje pod względem żywieniowym lecz nie wiadomo czy znajdzie sobie miejsce w akwarium by samiec mógł się w pełni wybarwić (jedna z łagodnej mbuny).Acei też jest rybą nie zbyt agresywną ale znacznie odbiega od reszty swoimi gabarytami... http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html może coś podsunie do myślenia ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Obsada będzie taka:

Pseudotropheus Saulosi

Pseudotropheus Acei ngara

Metriaclima Callainos

Iodotropheus sprengerae

Myślę że będzie ok.

Opublikowano
Obsada będzie taka:

Pseudotropheus Saulosi

Pseudotropheus Acei ngara

Metriaclima Callainos

Iodotropheus sprengerae

Myślę że będzie ok.

A ja zrezygnowałbym z acei. Ostatnio odłowiłem dwuletniego samca, który mierzył 18,5cm. Myślę, że do tego zbiornika trzy gatunki będą w sam raz, jakby na to nie spojrzeć, to ten zbiornik ma 240l.
Opublikowano

Witam wyczytałem że acei ngara do max 14-15 może dobić. Więc zostaje. W przyszłości zapewne zbiornik będzię jeszcze większy.

Opublikowano
Witam wyczytałem że acei ngara do max 14-15 może dobić. Więc zostaje. W przyszłości zapewne zbiornik będzię jeszcze większy.
No tak wyczytałeś, a ja piszę z własnego doświadczenia. Mam dwa zbiorniki z Pseudotropheus sp. acei, w tym jeden z odmianą Ngara i powiem, że samce o wielkości ponad osiemnaście centymetrów to nic nadzwyczajnego. No ale to Twoje ryby i Twoje akwarium. Powodzenia.
Opublikowano

W takim razie nie wiem po co ten post,jak i tak zrobisz po swojemu zamiast posłuchać innych bardziej doświadczonych od samego siebie.Nie pisze tu o sobie ale jest tu wiele profesjonalnych malawistow co z własnego doświadczenia krok po kroku zdobywali wiedzę.