Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam problem tło moczy się ponad tydzień z podmianami wody. pH z testów SERA nie mieści się w skali. Jak można zbić to pH? załadować jakiś korzeń?

-- dołączony post:

Panowie nikt nie ma żadnego pomysłu jak zmniejszyć to pH?!

Opublikowano

pH wody z kranu według testów SERA 7,5. ale to po tle nie mieści się 9 stopniowej skali, ciemno niebieski kolor. Tło jest ze styropianu, cx5, silikonu akwariowego.

Opublikowano
Panowie mam problem tło moczy się ponad tydzień z podmianami wody. pH z testów SERA nie mieści się w skali. Jak można zbić to pH? załadować jakiś korzeń?

-- dołączony post:

Panowie nikt nie ma żadnego pomysłu jak zmniejszyć to pH?!

Ph obniżysz :

wodą demineralizowana

szyszki olchy

korzeń mangrowca

żywica jonowa

woda z filtra (odwrócona osmoza)

torf

Ale po co? Poczekaj miesiąc podmień wodę i będzie ok. U mnie moduł podnosił ph przez około 30 dni.

Opublikowano
Panowie mam problem tło moczy się ponad tydzień z podmianami wody.

...to Ty je moczysz w akwarium czy w wannie? Bo z tego co pisałeś miałeś robić to w wanie..Jeżeli zrobiłeś na skróty to zrób jak Ci kolega wyżej napisał!!Bardziej bym się martwił zbyt niskim pH!!

Opublikowano

....Sir_Yaro ale Ty może miałeś malowany akrylem czyli dodatkowa warstwa niejako ochronna!! A kolega z tego co pisze w 1 poście nie malował!!! I tu bym szukał przyczyny!! Przynajmniej tak mi się wydaje!!! Ja też mam CX5 i nie zaobserwowałem takich skoków jak założyłem tło!! Ale też miałem malowane akrylem!! Może to błędny trop!!

Opublikowano

nie mam zadnego akrylu. Łacznie około 13-15kg CX5 wymieszane z ~20kg piasku, zalane wodą i wlane do form.

Moduły stały 2 dni w pustym akwa, a potem zalane kranovitem.

W miejszej skali tez nie zauwazyłem skoku - dlatego tak się dziwię...