Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To logiczne ale bardzo szybko siadają wkłady
O to chodzi aby jak najszybciej pozbyć się nieczystości z akwa a nie kumulować wzrost NO3, przynajmniej mnie ;).
Opublikowano

Co rozumiesz przez słowo pozbyć czy Twój filtr na bieżąco wyrzuca te nieczystości ze zbiornika

Gdzie byś go nie wpoił woda ciągle przez niego płynie część zabiera ze sobą – czy się mylę ?.

A gdyby tak z zapasowego 10 korpusu zrobić ?

Myślałem nad wkładem siatkowym wielokrotnego użytku .

Coś „ala” z foto – tylko jaki by nie siadał co 2/3 dni i nie blokował całości ?.

post-14617-14695716370801_thumb.jpg

Opublikowano

Nieeee bo to już „sztuka dla sztuki” beznadzieja w zbiorniku wkońcu nie pływa to co my zostawiamy po obfitym posiłku ;-) .

Więc to po rybciach wirnik „przemieli” i wpakuje w postaci drobniejszej w pierwszą partie mechanika .

Czyli są dwie opcje 1 to sznurkowy 100 zamiast 50

Druga to siatkowe wielokrotne tylko jak one się sprawują i jaki 100/150 ?

Opublikowano
Co rozumiesz przez słowo pozbyć czy Twój filtr na bieżąco wyrzuca te nieczystości ze zbiornika

Gdzie byś go nie wpoił woda ciągle przez niego płynie część zabiera ze sobą – czy się mylę ?.

Po prostu wymieniam, czyszczę wkłady mechaniczne raz w tygodniu, za mechanikami woda jest pozbawiona nieczystości większych niż 100 mikronów a cyrkulacja w akwa jest tak ustawiona aby wszystko co zbędne ;) trafiało do filtracji.

Druga to siatkowe wielokrotne tylko jak one się sprawują i jaki 100/150 ?

Nie sprawdzają się.

Opublikowano

Chyba większą skutecznością prezentuje się „FBF” zasypany purigenem itp. media tego rodzaju w większym stopniu wiążą i zatrzymują toksyny .

Przez co wkłady te zmieniają barwę .

Opublikowano

Nasze ryby to "brudasy" i im więcej metod na zmniejszenie azotanów tym lepiej :) Co do purigenu to (nie chwaląc się ;)) byłem jednym z propagatorów tego medium na naszym forum.

--------------

Wkłady przed pompą zabezpieczają ją nie przed rybimi klockami ale np. przed piaskiem który może skutecznie zmniejszyć żywotność pompy.

Opublikowano

Czytałem czytałem :-)

Może ktoś jeszcze napisze coś odnośnie stosowania :

Seachem Phosguard /Purigen czy żywic Purolite A520E

Media to dalsza perspektywa lecz również będę chciał poruszyć ten temat .

Opublikowano

Odnośnie

Co do purigenu to (nie chwaląc się ;)) byłem jednym z propagatorów tego medium na naszym forum.

Myślisz że z czyich „elaboratów” zaczerpnąłem większość informacji i drążę temat by pociągnąć również innych za języki ha ha ha ;-) (krótko mówiąc wiercę dziurę w brzuchu) ale większość trafia pod „czapkę” a reszta londuje w postaci screen-ów na „twardy” będzie jak znalazł na danym etapie .

Pozdrawiam .

Opublikowano

a ja nadal nie wiem czemu aż 9 korpusów a może po prostu nie uważnie czytam ale 9 korpusów plus 2 tetry to musi być naprawdę dobra pompa żeby to pchać wszystko