Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytałem już sporo na forum KM o preferencjach pokarmowych poszczególnych gatunków, jednak chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych osób na temat diety. W lutym planuję zalanie zbiornika, który będzie dojrzewał i czekał na przybycie pyśków, jednak już wcześniej chcę wszystko przygotować.

Mam zamiar karmić ryby częściej, ale w mniejszych ilościach, tzn. pierwsze karmienie godz. 14-15 i drugie wieczorem o 21-22, sześć razy w tygodniu, jeden dzień głodówki.

Mam w planie dwie sprawdzone (może trochę oklepane dla doświadczonych malawistów ) obsady:

1. Pseudotropheus saulosi + Iodotropheus sprengerae

2. Labidochromis caeruleus + Melanochromis cyaneorhabdos ‘maingano’

Na która się zdecyduję to czas pokaże, zależy to też od dostępności ryb w mojej okolicy.

Dietę chcę oprzeć na pokarmach firmy OSI oraz NatureFood:

OSI Cichlid Flakes (podstawowy)

OSI Vivid Color Flake (wybarwiający)

NatureFood Premium Cichlid Plant (roślinny)

Do tego mrożonki: oczlik, artemia, dafnia, wodzień oraz w sezonie letnim, gdy dostępna jest zielina z własnego ogródka: szpinak, sałata.

Zastanawiam się czy te pokarmy w zupełności wystarczą, czy potrzebna jest jeszcze dodatkowo spirulina ? Producent podaje, że OSI Cichlid Flakes zawiera już spirulinę.

Czy pokarm wybarwiający podawać codziennie, bo z tego co wyczytałem to karmienie nim 1-2 razy w tygodniu nie przynosi większych efektów ?

Saulosi + rdzawy

Dieta mięsno-roślinna, karmienie dwa razy dziennie.

1. OSI Cichlid Flakes + NatureFood

2. OSI Vivid Color + OSI Cichlid Flakes

3. OSI Cichlid Flakes + NatureFood

4. OSI Vivid Color + OSI Cichlid Flakes

5. OSI Cichlid Flakes + mrożonka

6. OSI Vivid Color + NatureFood (w sezonie zastępowane szpinakiem itp.)

Yellow + maingano

Dieta mięsno-roślinna, karmienie dwa razy dziennie.

1. OSI Cichlid Flakes + NatureFood

2. OSI Vivid Color + OSI Cichlid Flakes

3. OSI Cichlid Flakes + mrożonka

4. OSI Vivid Color + OSI Cichlid Flakes

5. OSI Cichlid Flakes + mrożonka

6. OSI Vivid Color + NatureFood (w sezonie zastępowane szpinakiem itp.)

Proszę o uwagi, czy taka dieta będzie właściwie zbilansowana ?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam pytanie, karmisz w końcu tak jak napisałeś wyżej? Niedługo będę startował zbiornik, będę miał obsadę Maingano, Yellow, Rdzawy i zastanawiam się jakie pokarmy im kupić...

Opublikowano

Dobrze sobie to wymyśliłeś, ale brakuje mi w tej diecie spirulimy i jak dla mnie trochę za dużo pokarmów miesnych a za mało roślinnych. Saulosi i rdzawy będą potrzebowały diety 60-do 40% diety roślinnej. A maingano i yellow 60 do 40% mięsnej. Jestem zwolennikiem podawania różnorodnych pokarmów dla pysi. Takie moje zdanie, ale są inni bardziej wyspecjalizowani ostatnio na forum w dziedzinie żywienia.icon7.gif

Mam pytanie, karmisz w końcu tak jak napisałeś wyżej? Niedługo będę startował zbiornik, będę miał obsadę Maingano, Yellow, Rdzawy i zastanawiam się jakie pokarmy im kupić...

Możesz zakupić te pokarmy które kolego poleca do tego spiruline czy to będzie Osi czy JbL a nawet Tropical.

Dietę sobie ułożysz 50 na 50 i będzie dobrze.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Podłączę się do tematu, z prośbą o ocenę diety. Obsada to Pseudotropheus Saulosi i Metriaclima Callainos. Czy takie karmienie w układzie tygodniowym wymienionymi pokarmami jest właściwe, czy coś zmienić?

Dodatkowe pytanie o głodówkę 1 dzień w tygodniu. Dotychczas mogły w taki dzień choć skubać glonki ze skał, teraz po wpuszczeniu helmetów praktycznie nie mają co skubać.. Zostawić ten dzień głodówki jak był? Ryby są dorosłe.

1. O.S.I. Spirulina / Dainichi Ultima Krill

2. O.S.I. Cichlid Flakes / Naturefood Cichlid Plant

3. O.S.I. Spirulina / JBL Novo Rift

4. O.S.I. Vivid Color / Naturefood Cichlid Plant

5. O.S.I. Spirulina / kuchnia domowa

6. O.S.I. Spirulina / wodzień (żywy/mrożonka)

7. -